Hlavní obsah
3,2
(105)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tak tahle polévka má opravdu sílu! Vydatný hovězí vývar s chilli, česnekem a cibulí vás zaručeně postaví na nohy a jemné koření mu zase dodá lehce nasládlou vůni, která si s pikantní chutí krásně rozumí.

10 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 ks cibule
  • 600 g předního hovězího masa
  • 6 stroužků česneku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 rulička skořice
  • 1 ks rajčat
  • 2 ks bobkového listu
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sójové omáčky
K podávání
  • 1 balení asijských nudlí
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup:

01.

Polévku připravujte nejlépe den předem, aby se pěkně propojily chutě a také jste z povrchu mohli po vychladnutí sundat přebytečný tuk. Nahrubo pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku (s těmi klidně přitvrďte) nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky masa a ze všech stran ho opečte. Zasypejte plátky česneku a zázvoru, přidejte badyán, skořici, nasekané rajčete, bobkové listy, sladkou papriku (nebo část nahraďte pálivou), vrchovatou lžičku soli, sójovou omáčku a 1 a ¼ litru vody.

02.

Vařte asi 2 hodiny, až je maso perfektně měkké (v tlakovém hrnci stačí přibližně polovina času). Vyndejte koření a případně dochuťte.

03.

Podávejte s asijskými nudlemi a nasekanou jarní cibulkou a koriandrem. Pro milovníky pálivého ještě můžete připravit chilli olejíček – sušené papričky pár hodin předem smíchejte s kvalitním olejem, který do sebe krásně natáhne jejich chuť.

Tip: Do vývaru přidejte i pár kostí a sušenou pomerančovou kůru – ta polévce dodá jemnou, ale delikátní chuť. Na závěr ji můžete dochutit i trochou citronu, rýžového octa nebo skvělou fermentovanou pastou gochujang, kterou koupíte v korejských potravinách a na internetu.

Věděli jste, že chilli dodá nejen říz vašim jídlům, ale také je pekelně zdravé? Více se dočtete v článku Chilli papričky: 9 důvodů, proč je jíst každý den.

Související témata:

Načítám