Článek
Postup
01.
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte trochu vychladnout a oloupejte.
02.
Chorizo (nebo jiný paprikový salám) pokrájejte na kousky a nechte na pánvičce pustit tuk. Přidejte najemno nasekané chilli papričky a cibulku a nechte zesklovatět. Zasypejte prolisovaným česnekem a paprikou a stáhněte z ohně.
03.
Brambory nastrouhejte a smíchejte se salámovou směsí, žloutky, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, nastrouhaným sýrem a další solí.
04.
Z hmoty tvarujte kuličky nebo podlouhlé krokety a obalujte je v mouce, rozšlehaných bílcích a strouhance. Aby při smažení pěkně držely tvar, je nejlepší dát krokety na 30 minut do mrazáku.
05.
Kuličky smažte v dostatečné vrstvě oleje ze všech stran dozlatova, nechte odkapat na papírové utěrce a podávejte jen tak nebo s dipem ze zakysané smetany ochucené citronovou šťávou, solí, bílým pepřem, sladkou paprikou a kečupem.
Tip: Krokety jsou skvělý způsob, jak upotřebit zbylou přílohu: stačí vmíchat sýr, salám či šunku, sekanou petrželku nebo jarní cibulku, sušená rajčata a oblíbené bylinky, vytvarovat kuličky a vyrobit tak skvělé pohoštění, o kterém by nikdo nehádal, že je vlastně ze zbytků.
Jak by vypadal váš vysněný jídelníček, kdybyste vůbec nepřemýšleli, kolik a čeho sníte?