Článek
Postup
01.
Na kostičky pokrájenou klobásu nebo slaninu (obojí omáčce dodá lehce uzenou chuť) nechte ve velkém hrnci pomalu pustit tuk. Přidejte najemno nakrájené cibule a lžičku chilli vloček a po chvíli i nahrubo nastrouhanou mrkev a na půlkolečka nakrájený celer (místo řapíkatého klidně použijte asi čtvrtinu bulvového). Je-li klobása moc libová, přidejte i trochu olivového oleje.
02.
Asi po pěti minutách opékání dejte do hrnce maso a vařečkou ho rozdělte na malé kousky, aby se ze všech stran zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek, rajčata, protlak (klidně ho dejte méně než 200 g, zato ale přidejte ještě jedny rajčata), víno, sůl, bobkové listy, oregano a litr vody.
03.
Teď nezbývá než čekat: ragú je třeba vařit alespoň hodinu, ale Italové mu dopřávají klidně i čtyřikrát víc času! Dobu vaření můžete zhruba o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce. Občas omáčku zkontrolujte, jestli má dostatek tekutiny, a případně podlijte další vodou.
04.
Omáčku servírujte s oblíbenými nudlemi, strouhaným sýrem a případně chilli olejíčkem – chilli vločkami pár hodin macerovanými v olivovém oleji.
Tip: Ragú je skvělé i do lasagní nebo pečených plněných brambor. Jelikož se vaří poměrně dlouho, připravte ho více a část po krabičkách zamrazte na stav nouze.
Také jsou pro vás těstoviny důvod, proč byste se nikdy nemohli vzdát dnes tak zavrhované pšeničné mouky?