Článek
Piadina je tenká žvýkavá placka. Měkká, ale nepříliš křehká, ozdobená malými opečenými puchýřky. Dobře se plní i zapéká a poslouží jako stylová svačina či oběd do krabičky. A když na prkénko hezky vyskládáte všechny ty italské dobroty a přidáte sklenku vína, určitě zaboduje i jako romantická večeře.
Zda zvolíte jako tuk do těsta dobré vepřové sádlo, nebo kvalitní olivový olej, je na vás – i Italové používají stejnou měrou oba druhy.
Postup
01.
Pokud se rozhodnete použít vepřové sádlo, nejdřív ho rozpusťte, ale příliš nezahřívejte.
02.
Do mísy prosejte mouku se solí a sodou. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vodu a tuk (rozpuštěné sádlo nebo olivový olej) a vypracujte hladké pružné těsto, pořádně ho hněťte alespoň 10 minut. Vypracované těsto přiklopte mísou a nechte ho půl hodiny odpočinout.
03.
Těsto nožem rozdělte na stejně velké kusy podle toho, jak velkou máte pánev: z této dávky připravíte 4 opravdu velké placky nebo 6 menších. Z kousků těsta vytvarujte hezké kuličky a poté je rozválejte na opravdu tenké placky, vysoké asi 2–3 mm.
04.
Na středním plamenu rozpalte velkou a těžkou litinovou pánev. Položte na ni první placku a opékejte (nasucho) asi 10 sekund, poté ji obraťte. Těsto by mělo být poseto drobnými hnědými skvrnkami, pokud jsou už téměř černé, stáhněte plamen. Placky na pánvi obracejte a posouvejte a pečte další 3 až 4 minuty, když se začnou vydouvat, propichujte bublinky vidličkou. Hotové placky mají matný bílý povrch posetý občasnými skvrnkami. Upečenou placku odložte na talíř pod utěrku a takhle připravte i zbývající.
Tip: Piadina je nejlepší čerstvá, ještě teplá, v případě potřeby ale můžete placky krátce ohřát v troubě.
05.
Naplňte je podle chuti: plátky rajčat, rukola, prosciutto, mozzarella a kapka olivového oleje je klasická kombinace. Výborný je ale i krátce podušený špenát s česnekem, italské klobásky a zkusit můžete i sladkou verzi s marmeládou, hruškami a medem nebo s rozpuštěnou čokoládou.
Tip: Stejně jako s náplní si můžete vyhrát i se způsobem servírování: klasika je piadina přehnutá na polovinu, náplň ale můžete dovnitř i zarolovat. Nebo obložit celou placku, přiklopit ji druhou a nakrájet na trojúhelníčky, stejně jako pizzu. Naplněné placky můžete také krátce zapéct v toustovači.
Máte raději nadýchanou bílou střídku kynutých chlebů? V tom případě sáhněte po receptu na italskou foccacciu.