Článek
Postup
01.
Vršky mladých kopřiv krátce opláchněte a půl minuty blanšírujte ve vroucí vodě. Sceďte, zchlaďte a nechte pořádně okapat, případně rukou vytlačte přebytečnou tekutinu. Vodu z blanšírování můžete klidně popíjet u vaření.
02.
Česnek oloupejte a sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
03.
Okapané kopřivy dejte do mixéru, přidejte semínka, česnek, špetku soli a asi deci oleje a rozmixujte. Záleží na vás, jakou konzistenci preferujete – osobně mám ráda pesto s hrubší strukturou, mixuju tedy opravdu krátce.
04.
Do pesta vmíchejte sýr a naplňte ho do skleniček tak, aby nikde nevznikly vzduchové kapsy. Povrch zalijte zbytkem oleje a skladujte v ledničce, dobře zalité pesto vydrží asi tři týdny.
Tip: Experimentujte. Můžete zkusit výraznější dýňová semínka, jemné mandle nebo kešú a olivový olej vyměnit za slunečnicový.
Co se týče pesta, fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte domácí pesto ze sušených rajčat a mandlí, petrželové pesto nebo pesto z mrkvové natě.