Článek
Postup
01.
Nejekonomičtější je koupit kuře celé, ale hodí se i půlky, čtvrtky, stehna či paličky.
02.
03.
Nožem teď vespodu nařízněte vnitřek kuřete, až se ukáže kost jako na první fotce, otočte ho a rozplácněte. Křídla schovejte pod sebe, aby se nepálila.
04.
Všechny suroviny na marinádu smíchejte (pokud máte rádi pálivé, přidejte i chilli), maso jí ze všech stran potřete a nechte alespoň 4 hodiny, ale ještě lépe do druhého dne, marinovat.
05.
Poté přesuňte kuře na pekáč (zbytek marinády si schovejte na potření) a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu. Každých 15 až 20 minut kuře vyndejte a potřete zbývající marinádou a výpekem. Kdyby příliš rychle hnědlo, na část pečení ho přikryjte alobalem.
06.
Mezitím se pusťte do omáčky. Ta se tradičně připravuje z majonézy, ale můžete dát lehčí kysanou smetanu. Skvělý je i mix obojího, případně smetanový jogurt.
07.
Několik lístků koriandru si schovejte na ozdobu a zbytek (včetně stonků, které nesou nejvíce chuti) rozmixujte nebo najemno nasekejte s papričkou, česnekem, limetkovou šťávou, olejem, solí dle chuti a smetanou.
08.
Kuře podávejte s koriandrovou omáčkou a vařenou rýží, pečenými bramborami nebo salátem z avokáda, okurky, rajčátek a koriandru.
Zkuste kuřecí menu z celého světa: portugalskou kuřecí polévku Açor à Alentejana, mexické trhané kuře v omáčce mole, voňavou indickou tikka masalu nebo rychlé čínské kung-pao. A pokud potřebujete nějaký chutný moučník, zkuste Fit Míša řezy!