Článek
Postup
01.
Datle pokrájejte na malé kousky, zalijte asi 370 ml vody (1,5 hrnku), přiveďte k varu, minutu povařte a nechte chvíli vychladnout, než si připravíte zbytek.
02.
Hrušky nakrájejte na kostičky a zázvor nastrouhejte. Do mísy si odměřte olej, cukr, sůl a perníkové koření, prošlehejte a postupně zapracujte vejce, obě mouky, kypřicí prášek, zázvor, datle a hrušky.

Čokoládovou polevu můžete vynechat, ale když není skoro žádný přidaný cukr v těstě...Foto: Marianna Bartková
03.
Těsto by mělo být dost husté, kdyby vám ale nešlo zpracovat, přidejte ještě trochu vody nebo mléka, v opačném případě mouku. Rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
04.
Nechte vychladnout, přelijte rozpuštěnou čokoládou a posypejte mandlemi. Čokoládu můžete zředit trochou másla, mléka nebo třeba kokosového tuku.

Díky žitné mouce a ovoci je chlebíček hutnější a parádně vláčnýFoto: Marianna Bartková
Žitná mouka se do perníku báječně hodí a dodá těstu na vláčnosti. Zkuste s ní i moji oblíbenou perníkovou bábovku s cuketou a kávovou polevou!