Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Do pečení je skvělý extra tmavý cukr muscovadoFoto: Greta Blumajerová
02.
Změklé máslo prošlehejte s cukrem, solí, kakaem a vejci.

Základ těsta je z másla, cukru, vajec a kakaaFoto: Greta Blumajerová
03.
Vmíchejte podmáslí, mouku, koření (pokud nemáte jednotlivé druhy, kupte si směs koření na perník) a kypřicí prášek.

Místo mléka použijte podmáslí, korpus tak bude mnohem vláčnějšíFoto: Greta Blumajerová
04.
Rozdělte do vysypaných a vymazaných forem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Péct můžete jen v jedné formě, jen to bude trvat déle. Korpusy nechte vychladnout a každý jednou prokrojte.

Když těsto rozdělíte do dvou forem, rychleji se upeče i vychladneFoto: Greta Blumajerová
05.
Mezitím prošlehejte mascarpone s cukrem (přidat můžete i trochu vanilky) a opatrně k němu vmíchejte ušlehanou smetanu.

Krém je opravdu jednoduchý – stačí prošlehat mascarpone s cukrem a opatrně vmíchat trochu šlehačkyFoto: Greta Blumajerová
06.
Každý korpus (kromě vrchního) potřete trochou jablečných, hruškových nebo švestkových povidel, trochou krému a přiklopte dalším plátem těsta. Takto pokračujte i se zbylými korpusy.

Já použila domácí jablečná povidlaFoto: Greta Blumajerová
07.
Zbylým krémem potřete povrch a boky dortu a lehce uhlaďte stěrkou.

Boky jen zlehka uhlaďte stěrkou nebo nožemFoto: Greta Blumajerová
08.
Podle nálady dort ozdobte.

Nebojte se dort dozdobit rozmarýnovými stromečky, brusinkami a gumovými zvířátkyFoto: Greta Blumajerová

Dortík je nejlepší druhý den, když se trochu rozležíFoto: Greta Blumajerová
V jaké formě máte perník nejraději? Jako litý perník na plech, vánoční perníčky nebo třeba perníkovou bábovku?