Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.
02.
Změklé máslo prošlehejte s cukrem, solí, kakaem a vejci.
03.
Vmíchejte podmáslí, mouku, koření (pokud nemáte jednotlivé druhy, kupte si směs koření na perník) a kypřicí prášek.
04.
Rozdělte do vysypaných a vymazaných forem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Péct můžete jen v jedné formě, jen to bude trvat déle. Korpusy nechte vychladnout a každý jednou prokrojte.
05.
Mezitím prošlehejte mascarpone s cukrem (přidat můžete i trochu vanilky) a opatrně k němu vmíchejte ušlehanou smetanu.
06.
Každý korpus (kromě vrchního) potřete trochou jablečných, hruškových nebo švestkových povidel, trochou krému a přiklopte dalším plátem těsta. Takto pokračujte i se zbylými korpusy.
07.
Zbylým krémem potřete povrch a boky dortu a lehce uhlaďte stěrkou.
08.
Podle nálady dort ozdobte.
V jaké formě máte perník nejraději? Jako litý perník na plech, vánoční perníčky nebo třeba perníkovou bábovku?