Článek
Postup
01.
Jednu menší dýni omyjte, rozpulte a vyberte z ní semínka. Dužinu z poloviny dýně nakrájejte na plátky a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 45 minut úplně doměkka. Pozor, aby dýně nezačala tmavnout!
02.
Upečenou dýni nechte vychladnout a pak ji rozmixujte na pyré. Bez dodatečné tekutiny to půjde hůře, ale žádnou nepřidávejte, těsto by pak bylo moc řídké!
03.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem (asi dvě lžíce cukru si odložte na později) do vysoké světlé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kořením, špetkou soli a vrchovatou lžicí kakaa. Do vaječné pěny při nízkých otáčkách vmíchejte 150 g dýňového pyré, javorový sirup a nakonec moučnou směs.
04.
Na plech položte arch pečicího papíru a na něj rovnoměrně rozprostřete těsto na obdélník velký asi 30 × 40 cm. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut. Hotové roládě se na okrajích odlepuje těsto od papíru.
05.
Čistou utěrku posypejte odloženým krupicovým cukrem a překlopte na ni horké těsto papírem nahoru. Papír opatrně sloupněte a pomocí utěrky zarolujte roládu. Odložte ji do chladu. Pokud si nevěříte, podívejte se na videorecept, jak roládu rolovat, naplnit a zabalit krok za krokem.
06.
Tvaroh prošlehejte s cream cheese, cukrem a vanilkou dohladka. Roládu opatrně rozrolujte, aby nepopraskala, a potřete ji krémem. Na podélném konci nechte asi 4 cm nenamazané – sem se při rolování bude posouvat nadbytečný krém.
07.
Roládu zatočte tak, jak byla srolovaná v utěrce. Začněte krajem, který je celý namazaný krémem, a pokračujte k nenamazanému. Stočenou naplněnou roládu zabalte znovu do utěrky, aby povrch neokoral, a dejte ještě na chvíli ztuhnout do lednice. Pak už můžete jen krájet a ochutnávat!
Dýně se dá přidat i do jiných těst. Dodá jim krásnou barvu a jemnou chuť. Zkuste kynuté dýňové skořicové rolky, dýňové noky se šalvějí, bramboráky z dýně a cukety nebo dýňové muffiny s čokoládou.