Hlavní obsah
3,1
(333)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Receptů na perník je spousta, ale vyzkoušejte tento recept a budete nadšeni jeho nadýchaností, lehkostí a vláčností. Jestli ho promažete nebo polijete čokoládovou polevou, to už necháme na vás.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
Těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 220 ml mléka
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 50 ml rumu
  • 2 hrsti rozinek
Poleva
  • 100 g mléčné čokolády
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Na vymazání formy
  • 1 lžíce tuku
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček o rozměrech asi 40 × 30 cm vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.

02.

Všechny sypké ingredience i koření promíchejte ve velké míse. Přidejte také všechny tekuté ingredience, povidla nejdřív rozmíchejte s tuzemákem, aby nebyla příliš tuhá a šla dobře vmíchat. Vše dobře promíchejte a na závěr vmiste i rozinky. Těsto nalijte do pekáčku a pečte asi 35 minut.

03.

Čokoládu rozpusťte a rozmíchejte do ní lžíci oleje, aby se poleva dobře krájela a nepraskala. Zchladlý perník polevou lehce pocákejte. Máte-li rádi perník promazaný, nechte upečenou buchtu úplně vychladnout, vyklopte ji z pekáčku, prořízněte, promažte ostřejší marmeládou a přiklopte. Pak teprve polévejte čokoládou. Aby se marmeláda s těstem dobře proležela, nechte ležet aspoň dvě hodiny v chladu.

Tip: Kromě rozinek můžete do těsta přidat i dvě hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů.

Láká vás náš nadýchaný perník? Anebo nedáte dopustit na svůj recept?

Načítám