Článek
Maďarská kuchyně nám dala mnoho dobrého. Pochází z ní kuře na paprice, lečo a perkelt. Ještě jste o něm neslyšeli? Vyzkoušejte omáčku podávanou s drobnou těstovinou.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na sádle. Mezitím nakrájejte na kostky (velikostně podle chuti – někdo rád malé, někdo větší) hovězí kližku. Když začne cibule zlátnout, přidejte maso a promíchejte. Postupně na stejně velké kousky nakrájejte i vepřové a kuřecí maso, které průběžně do hrnce přidávejte. Když je všechno maso na povrchu zatažené, je základ hotový.
02.
Teď přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a sladkou papriku a vše důkladně promíchejte a koření nechte rozvonět. Stačí ale chvilička – paprika i česnek se snadno připálí. Podlijte trochou vody (případně hovězího vývaru), ale jen tak, aby maso bylo sotva ponořené, přidejte kmín a bobkový list a pozvolna za občasného podlití duste doměkka. Trvá to obvykle asi 70–90 minut.
03.
Rajčata omyjte, zbavte dřevnatého okolí stopky, a nakrájejte na kousky. Přihoďte na posledních 15 minut dušení do hrnce.
04.
Mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte tarhoňu doměkka. Těstoviny podávejte přelité perkeltem a podle chuti a nálady můžete dozdobit trochou petrželky nebo nati z řapíkatého celeru.
Náš tip: Výběru papriky věnujte zvláštní pozornost – od její kvality a vůně se odvíjí celý úspěch, takže na ní určitě nešetřete a sežeňte si ideálně opravdu pravou maďarskou papriku.
Máte rádi dušené maso? Zkuste i tuhle rychlovku z hovězího s bramborami a hráškem.