Hlavní obsah
2,8
(141)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Není to guláš, ale je to stejně dobré, co je to? Tahle hádanka má jednoduché rozuzlení: je to maďarský perkelt. Jako klasická příloha se k němu podává tarhoňa – drobnokuličková těstovina, kterou si zamilujete na první ochutnání.

15 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Perkelt
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 300 g hovězí kližky
  • 300 g vepřové plece
  • 1 ks kuřecích prsou
  • 4 utřené stroužky česneku
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 list bobkového listu
  • 3 ks rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
K podávání
  • 400 g tarhoni
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Maďarská kuchyně nám dala mnoho dobrého. Pochází z ní kuře na paprice, lečo a perkelt. Ještě jste o něm neslyšeli? Vyzkoušejte omáčku podávanou s drobnou těstovinou.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na sádle. Mezitím nakrájejte na kostky (velikostně podle chuti – někdo rád malé, někdo větší) hovězí kližku. Když začne cibule zlátnout, přidejte maso a promíchejte. Postupně na stejně velké kousky nakrájejte i vepřové a kuřecí maso, které průběžně do hrnce přidávejte. Když je všechno maso na povrchu zatažené, je základ hotový.

02.

Teď přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a sladkou papriku a vše důkladně promíchejte a koření nechte rozvonět. Stačí ale chvilička – paprika i česnek se snadno připálí. Podlijte trochou vody (případně hovězího vývaru), ale jen tak, aby maso bylo sotva ponořené, přidejte kmín a bobkový list a pozvolna za občasného podlití duste doměkka. Trvá to obvykle asi 70–90 minut.

03.

Rajčata omyjte, zbavte dřevnatého okolí stopky, a nakrájejte na kousky. Přihoďte na posledních 15 minut dušení do hrnce.

04.

Mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte tarhoňu doměkka. Těstoviny podávejte přelité perkeltem a podle chuti a nálady můžete dozdobit trochou petrželky nebo nati z řapíkatého celeru.

Náš tip: Výběru papriky věnujte zvláštní pozornost – od její kvality a vůně se odvíjí celý úspěch, takže na ní určitě nešetřete a sežeňte si ideálně opravdu pravou maďarskou papriku.

Máte rádi dušené maso? Zkuste i tuhle rychlovku z hovězího s bramborami a hráškem.

Načítám