Článek
Postup
01.
Jednu velkou najemno nakrájenou cibuli nechte spolu s chilli pomalu zesklovatět na dobrém oleji (použít můžete i ten ze sušených rajčat). Přidejte podrcený česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zalijte vodkou.
02.
Povařte další 2 minuty, zalijte rajčaty a trochou vody, kterou vypláchnete plechovku. Osolte, přidejte oregano a sušená rajčata a asi 20 minut povařte doměkka. Na závěr rozmixujte, vmíchejte smetanu, sýr (Gran Moravia, Grana Padano, parmezán) a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře.
03.
Mezitím podle návodu na obalu uvařte na skus těstoviny. Já použila bezlepkové čočkovo-mrkvové Bonduelle Légumio, ale dát můžete samozřejmě i klasické.
04.
Těstoviny smíchejte s omáčkou a podávejte s dalším sýrem, čerstvým oreganem či bazalkou a případně dalším chilli (můžete to smíchat s trochou olivového oleje).
Tip: Do omáčky přidejte kousky opečeného kuřete či slaniny. Naopak pro veganskou verzi použijte rostlinnou smetanu a místo parmezánu dochuťte jídlo lahůdkovým droždím (koupíte ve zdravých výživách), které chutí trochu připomíná sýr.
Luštěniny nás prostě baví, ať už v podobě super sytých těstovin, rychlých kari z jednoho hrnce, hummusu nebo třeba chili con carne.