Hlavní obsah
3,2
(108)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Málokdo si dá k obědu vodku. Ale! Právě silný alkohol podtrhne v rajčatové omáčce chuťové dimenze, které by jinak zůstaly skryté, a pomůže k propojení ostatních surovin v krémovou strukturu. Vodka se vyvaří a zbude jen božská omáčka, kterou můžete odlehčit bezlepkovými těstovinami z červené čočky a zeleniny.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky chilli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 4 lžíce vodky
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1,5 lžičky čerstvého oregana
  • sůl a pepř
  • 1/2 hrnku smetany
  • 1/2 hrnku parmazánu
K podávání
  • 500 g luštěninových těstovin
  • 60 g parmazánu
  • 1 hrst čerstvého oregana
Článek

Postup

01.

Jednu velkou najemno nakrájenou cibuli nechte spolu s chilli pomalu zesklovatět na dobrém oleji (použít můžete i ten ze sušených rajčat). Přidejte podrcený česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zalijte vodkou.

02.

Povařte další 2 minuty, zalijte rajčaty a trochou vody, kterou vypláchnete plechovku. Osolte, přidejte oregano a sušená rajčata a asi 20 minut povařte doměkka. Na závěr rozmixujte, vmíchejte smetanu, sýr (Gran Moravia, Grana Padano, parmezán) a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře.

03.

Mezitím podle návodu na obalu uvařte na skus těstoviny. Já použila bezlepkové čočkovo-mrkvové Bonduelle Légumio, ale dát můžete samozřejmě i klasické.

04.

Těstoviny smíchejte s omáčkou a podávejte s dalším sýrem, čerstvým oreganem či bazalkou a případně dalším chilli (můžete to smíchat s trochou olivového oleje).

Tip: Do omáčky přidejte kousky opečeného kuřete či slaniny. Naopak pro veganskou verzi použijte rostlinnou smetanu a místo parmezánu dochuťte jídlo lahůdkovým droždím (koupíte ve zdravých výživách), které chutí trochu připomíná sýr.

Luštěniny nás prostě baví, ať už v podobě super sytých těstovin, rychlých kari z jednoho hrnce, hummusu nebo třeba chili con carne.

Načítám