Článek
Postup
01.
Alespoň den předem začněte s kachnou, aby na ní stihla zaschnout glazura.
02.
Křídla můžete odříznout, aby se nepřipalovala: nařízněte kůži, prokřupněte kloub a dořízněte. Spolu s upečeným a obraným skeletem se budou hodit do základu vývaru třeba na polévku ramen nebo pho. Pokud jsou na kachně zbytky peří, na chvíli ji ze všech stran ponořte do vroucí vody (nebo ve dřezu přelijte vroucí vodou z konvice) a zbytky brk vytrhejte.
03.
Kachnu pak pořádně osušte papírovou utěrkou. Med svařte se sójovou omáčkou a rýžovým octem a nechte zchladnout (třeba venku) na pokojovou teplotu.
04.
Zázvor s česnekem rozmixujte nebo nastrouhejte, smíchejte se solí a kořením pěti vůní a touto směsí vytřete vnitřek kachny.
05.
Ze všech stran kachnu potřete glazurou, nechte zhruba hodinu zaschnout a naneste další vrstvu. Tradičně se v tomto momentu pták na jeden až pět dnů pověsí, my ho ale necháme jen do druhého dne (a ležet). Jde o to, aby glazura na kůži pořádně zaschla. Pokud vám to časově nevychází, vydržte před pečením alespoň hodinu. Kachnu pak při 180 °C pečte nejprve odkrytou a prsíčky dolů, po 30 minutách ji otočte, zakryjte a pečte dalších 45 až 60 minut. Na závěr odklopte a dopečte dozlatova.
06.
Nyní se pusťte do placek: mouku se solí zalijte vroucí vodou, vařečkou a posléze rukama (když hmota trochu vychladne) zpracujte na hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidejte další mouku. Těsto lze – stejně jako na knedlíčky dim sum – připravit rovnou v mixéru. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v lednici odležet.
07.
Z těsta udělejte asi 16 kuliček a na pomoučené ploše je rozválejte na co nejtenčí placky. Jestli vám to připadá příliš náročné, maso klidně podávejte s klasickými palačinkami.
08.
Placky pak opečte na pánvi potřené troškou oleje (skvělý je třeba sezamový) z obou stran, než se vytvoří puchýřky. Přikryjte utěrkou a pusťte se do další.
09.
Z upečené kachny odkrojte nejprve prsíčka a stehna a pokrájejte je na kousky, poté oberte zbylé maso.
10.
Obrané maso podávejte s plackami či palačinkami potřenými omáčkou hoisin (koupíte v exotickém oddělení supermarketů a v asijských potravinách) a obložte ho proužky mrkve, jarní cibulky a okurky.
A co vy: Preferujete klasickou pečenou kachnu, nebo spíše křupavou kachnu s polévkou po asijsku?