Článek
Postup
01.
Alespoň den předem začněte s kachnou, aby na ní stihla zaschnout glazura.

Pečínku tentokrát dochutíme po asijsku: zázvorem, sójovou omáčkou a kořením pěti vůníFoto: Jakub Jurdič
02.
Křídla můžete odříznout, aby se nepřipalovala: nařízněte kůži, prokřupněte kloub a dořízněte. Spolu s upečeným a obraným skeletem se budou hodit do základu vývaru třeba na polévku ramen nebo pho. Pokud jsou na kachně zbytky peří, na chvíli ji ze všech stran ponořte do vroucí vody (nebo ve dřezu přelijte vroucí vodou z konvice) a zbytky brk vytrhejte.

Kachnu můžete před přípravou spařitFoto: Jakub Jurdič
03.
Kachnu pak pořádně osušte papírovou utěrkou. Med svařte se sójovou omáčkou a rýžovým octem a nechte zchladnout (třeba venku) na pokojovou teplotu.

Ze sójové omáčky, medu a octa si připravte glazuruFoto: Jakub Jurdič
04.
Zázvor s česnekem rozmixujte nebo nastrouhejte, smíchejte se solí a kořením pěti vůní a touto směsí vytřete vnitřek kachny.

Kachnu naplňte rozmixovaným česnekem a zázvoremFoto: Jakub Jurdič
05.
Ze všech stran kachnu potřete glazurou, nechte zhruba hodinu zaschnout a naneste další vrstvu. Tradičně se v tomto momentu pták na jeden až pět dnů pověsí, my ho ale necháme jen do druhého dne (a ležet). Jde o to, aby glazura na kůži pořádně zaschla. Pokud vám to časově nevychází, vydržte před pečením alespoň hodinu. Kachnu pak při 180 °C pečte nejprve odkrytou a prsíčky dolů, po 30 minutách ji otočte, zakryjte a pečte dalších 45 až 60 minut. Na závěr odklopte a dopečte dozlatova.

Kachnu můžete před pečením ještě spíchnout párátkyFoto: Jakub Jurdič
06.
Nyní se pusťte do placek: mouku se solí zalijte vroucí vodou, vařečkou a posléze rukama (když hmota trochu vychladne) zpracujte na hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidejte další mouku. Těsto lze – stejně jako na knedlíčky dim sum – připravit rovnou v mixéru. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v lednici odležet.

Těsto na placky lze vypracovat ručně, ale pokud máte stolní mixér či robot, neváhejte ho použítFoto: Jakub Jurdič
07.
Z těsta udělejte asi 16 kuliček a na pomoučené ploše je rozválejte na co nejtenčí placky. Jestli vám to připadá příliš náročné, maso klidně podávejte s klasickými palačinkami.

Nechce se vám válet každá placka zvlášť? Klidně připravte klasické palačinky z litého těstaFoto: Jakub Jurdič
08.
Placky pak opečte na pánvi potřené troškou oleje (skvělý je třeba sezamový) z obou stran, než se vytvoří puchýřky. Přikryjte utěrkou a pusťte se do další.

Hotové placky schovejte pod utěrkou do tepla, než připravíte dalšíFoto: Jakub Jurdič
09.
Z upečené kachny odkrojte nejprve prsíčka a stehna a pokrájejte je na kousky, poté oberte zbylé maso.

Upečenou kachnu naporcujte a oberte od kostíFoto: Jakub Jurdič
10.
Obrané maso podávejte s plackami či palačinkami potřenými omáčkou hoisin (koupíte v exotickém oddělení supermarketů a v asijských potravinách) a obložte ho proužky mrkve, jarní cibulky a okurky.

Všechny ingredience dejte na stůl, aby si každý placky obložil podle své chutiFoto: Jakub Jurdič
A co vy: Preferujete klasickou pečenou kachnu, nebo spíše křupavou kachnu s polévkou po asijsku?