Hlavní obsah

Pekáček plný chuti: Dejte si nákyp!

Foto: Tomáš Rubín

Květákový nákyp s uzeným masemFoto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Slané i sladké, teplé i zastudena. Nákypy jsou vděčným pomocníkem jednoduchého vaření. Jako moučník nebo hlavní jídlo – vznikne vám nadýchaná dobrota, ve které se kombinují všechny přísady najednou. Když ho ještě obohatíte sněhem z bílků, nakypí opravdu královsky. Dobrou chuť!

Článek

Nákyp z fazolek

Půl kila podlouhlých zelených nebo žlutých fazolek nakrájejte příčně na proužky, osmažte na másle, lehce podlijte vodou, duste doměkka a osolte. V kastrole umíchejte jíšku z másla, hladké mouky a mléka, ve které rozpusťte 5 dkg strouhaného tvrdého sýra. Jíšku míchejte, pět minut provařte, vmíchejte do ní scezené fazolky a nechte vychladnout. Potom vmíchejte čtyři žloutky a sníh ze čtyř bílků. Osolte, vlijte do vymazané formy (pekáčku, varného skla, remosky) a při mírné teplotě pečte dorůžova. Ještě horký posypte strouhaným sýrem a podávejte s brambory nebo chlebem.

Nákyp z míchaných vajec

Klasicky připravte míchaná čtyři vejce na másle a vychladlá je ještě nakrájejte najemno. Polovinu veky nakrájejte na plátky, namočte do mléka a vidličkou rozmělněte. Smíchejte s vejci a posekanou petrželkou, přimíchejte dvě syrová rozšlehaná vejce, dvě lžíce rozpuštěného másla, čtyři lžíce smetany. Osolte, opepřete, můžete přidat muškátový květ. Ve vymazané misce z varného skla upečte a podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.

Květákový nákyp

Očištěnou hlavičku květáku rozeberte na růžičky a uvařte téměř doměkka v osolené vodě. Okapaný květák přeložte do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací formy, smíchejte s kousky uzeného masa (nebo moravského uzeného) a proužky uzeného sýra. V kastrolku si vytvořte bešamel (máslo, hladká mouka a mléko), do prochladlé vmíchejte dva žloutky a tím květák přelijte. Můžete ještě vytvořit čepičku z bílkového sněhu a posypat strouhaným sýrem. Koření se solí, muškátovým květem, posekanými bylinkami. Zapečte asi 20 minut v předehřáté troubě, podávejte s brambory nebo brkaší.

  • Podobnou směs můžete udělat třeba z brokolice nebo z kapusty.

Švýcarský sýrový nákyp

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, kterou zřeďte mlékem a rozpusťte v ní 15 dkg strouhaného eidamu (můžete použít i chuťově výraznější radamer, goudu…). Osolte, opepřete a do vychladlé hmoty vmíchejte tři žloutky a jemně tuhý sníh ze tří bílků. Nalijte do menší, máslem vymazané ohnivzdorné misky a na mírném plameni pečte dorůžova. Když je skoro hotovo, poklaďte ještě vršek nákypu plátky sýru (může být i jiného druhu). Podávejte na stůl v zapékací misce s pečivem nebo předvařenými bramborami, každý si nabere vidličkou, pofouká a mlaská. Doplňte oblíbeným zeleninovým salátem.

Studený jablečný nákyp s chlebem

Očistěte a pokrájejte asi kilo jablek, podlijte malým množstvím vody a pomalinku duste na kaši spolu s 80 g cukru. Zatím na másle osmažte 300 g jemně nastrouhaného černého chleba. Do mísy rovnejte vrstvu chleba, jablečné kaše a případně prosypte strouhanou čokoládou. Nechte prochladit a zdobte šlehačkou sypanou čokoládou.

  • Na stejně připravenou hustou jablečnou kaši můžete ve vymazané formě rozestřít vrstvu z umletých mandlí smíchaných se žloutky, moučkovým cukrem a sněhem z bílků – poté zapečte, podávejte teplé.

Citronový nákyp

Čtyři žloutky vyšlehejte s 6 lžícemi cukru na hustou pěnu. Přidejte strouhanou kůru z půlky citronu a šťávu ze dvou citronů. Šlehejte dál a vedle si nachystejte sníh ze čtyř bílků. Potom si rozpusťte lžíci želatiny ve dvou lžících vařící vody a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Lehce přidejte sníh. Směs rozdělte do pohárků, dejte vychladit a dozdobte plátky pomeranče, citronu a šlehačkou.

Tvarohový nákyp

Do 400 g měkkého tvarohu vmíchejte čtyři žloutky, 60 g hrubé mouky a 100 g oloupaných, na nudličky nasekaných mandlí. Dál přidejte 2 dl smetany, spařené rozinky (krásně nabudou a změknou), špetku soli a vanilkový cukr. Opatrně vmíchejte sníh ze čtyř bílků, do kterého jste postupně přidaly 80 g pískového cukru. Těsto dejte do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte na mírném plameni v předehřáté troubě asi 40 minut. Na talířcích můžete ještě přelít ovocným sirupem.

Nudlový nákyp s tvarohem

Široké nudle uvařte v osolené vodě podle návodu a promastěte je máslem. Vymažte pekáč a vysypte ho strouhankou. Vaničku měkkého tvarohu rozmělněte v misce s celým vejcem, moučkovým cukrem (asi dvě lžíce) a hrstí rozinek. Na dno pekáče rozložte polovinu nudlí, rozetřete tvaroh, překryjte zbylými nudlemi a poklaďte kousky másla. Nechte v troubě zapéci (20 minut), přelijte směsí 2 dl mléka, ve kterém jste rozkvedlaly tři vejce a dopečte dozlatova. Na talířcích porce ještě posypte moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

V českých restauracích ani na domácích stolech nemají velkou tradici a možná je to škoda. Poradíte nám nějaký vyzkoušený nákyp, na který utáhneme celou rodinu? Přidejte ho do rubriky Vaše recepty.

Související témata:

Načítám