Článek
Lilek podélně rozkrojíme a dužinu lžící vykrojíme-vydlabeme. Lilek zevnitř osolíme, položíme ho rozkrojenou částí na mřížku a necháme 20 minut odpočinout. Sůl nám vytáhne hořkou šťávu z lilku. Poté lilek vytřeme papírovou utěrkou od soli. Kuskus spaříme horkým zeleninovým vývarem. Smícháme mleté hovězí a vepřové maso v poměru 1:1.
Větší cibuli a tři stroužky česneku nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme nakrájené žampiony a společně opečeme. Nasekáme zelenou petrželku a nakrájíme dvě oloupaná, vyjádřincovaná rajčata. Vše přidáme k masu a vmícháme spařený kuskus.
Dochutíme solí a pepřem. Směs naplníme do lilku, pokapeme olivovým olejem a pečeme při teplotě 180 °C 30 minut. Můžeme posypat strouhaným sýrem těsně před dokončením.