Článek
01.
Předehřejte troubu na 220 °C. V pekáčku smíchejte olej se solí a kari kořením. Omyjte květák a rozeberte ho na středně velké růžičky, přidejte do pekáčku a důkladně promíchejte s ochuceným olejem tak, aby byly všechny růžičky obalené. Dejte péct.
02.
Nakrájejte cibuli na drobno, česnek a oloupaný kousek zázvoru na opravdu malé kostičky. Rozpalte v hrnci olej na střední teplotu a opečte cibuli dosklovata. Přidejte česnek, zázvor a kari pastu a také krátce opečte.
03.
Když se kari rozvoní, zalijte zeleninu hrnkem vývaru, vsypte propláchnutou čočku, přilijte rajčatovou passatu, promíchejte a nechte pod pokličkou vařit. Květák se už peče asi čtvrt hodiny, je čas ho promíchat.
04.
Zkontrolujte a promíchejte také čočku (tři skvělá jídla s čočkou), přilijte další vývar podle toho, jak ji chcete mít hustou. Dalších 15 minut průběžne kontrolujte a míchejte jak květák, tak čočku. Po půl hodině by měl být květák krásně měkký a opečený a čočka uvařená.
05.
K čočce přidejte kokosové mléko, promíchejte, a už jenom krátce prohřejte. Servírujte společně s pečeným květákem. Jídlo výborně dochutí pár kapek limetkové nebo citronové štávy a čerstvý koriandr.
Tip: Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete k cibulovému základu přidat chilli papričku. A když čočku víc naředíte vývarem, vznikne skvělá polévka.
A jak máte rádi květák vy?