Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: Timolina, Shutterstock.com

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Mladý králík, mladý česnek, mladá cibulka a čerstvé bylinky... Šťavnatá jarní pečínka je jemňounká a její vůně vás omámí. A když si k ní dáte nové brambory, získáte dokonalý a lehký oběd.

20 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 1 ks králíka
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 dl bílého vína
  • 2 paličky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 dl drůbežího vývaru
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Králíka očistěte a naporcujte (případně použijte už připravená stehna), ale péct ho můžete i celého a porcovat až hotového. Slaninu nakrájejte na špalíčky a králíka prošpikujte. Jak správně špikovat maso? 

Tip: Nechce se vám špikovat? Nakrájejte slaninu na kousky a opečte je na oleji v pekáči a králíka k nim přidejte. Anebo až budete králíka péct, poklaďte jednotlivé porce slaninou pokrájenou na plátky.

02.

Dvě lžíce oleje smíchejte s vínem a prolisovanou jednou hlavičkou mladého česneku a do této marinády vložte králíka a celého v ní obalte. Zasypejte nahrubo nasekaným rozmarýnem, obložte na čtvrtiny pokrájenými cibulkami, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu marinovat.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. V pekáči rozpalte čtyři lžíce oleje a porce masa na něm ze všech stran opečte do zlatohněda. Přidejte marinádu (pokud zbyla), dvě lžíce másla, asi 1,5 dl drůbežího či králičího vývaru (případně vody), pár snítek tymiánu a pokrájenou (či nadrcenou) druhou palici česneku i s natí, přiklopte poklicí a dejte asi na 70 minut péct do trouby. Pak sundejte poklici, odstraňte vrchní snítky tymiánu, aby se nespálily, teplotu zvyšte na 220 °C a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct kůrčičku. 

Tip: Podávejte s novými bramborami a rychle dušeným hráškem. Jestli si chcete upéct králíka podle tohoto receptu mimo sezonu mladého česneku a cibulky, klidně můžete. Užijte běžnou cibuli i česnek (toho ale dejte výrazně méně). Nemáte-li nové brambory, udělejte si nejlepší bramborovou kaši.

Máte rádi lehké králičí maso? Dejte si králíka s česnekovou omáčkou anebo králíka na pivu.

Související témata:

Načítám