Článek
Postup
01.
Králíka očistěte a naporcujte (případně použijte už připravená stehna), ale péct ho můžete i celého a porcovat až hotového. Slaninu nakrájejte na špalíčky a králíka prošpikujte. Jak správně špikovat maso?
Tip: Nechce se vám špikovat? Nakrájejte slaninu na kousky a opečte je na oleji v pekáči a králíka k nim přidejte. Anebo až budete králíka péct, poklaďte jednotlivé porce slaninou pokrájenou na plátky.
02.
Dvě lžíce oleje smíchejte s vínem a prolisovanou jednou hlavičkou mladého česneku a do této marinády vložte králíka a celého v ní obalte. Zasypejte nahrubo nasekaným rozmarýnem, obložte na čtvrtiny pokrájenými cibulkami, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu marinovat.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. V pekáči rozpalte čtyři lžíce oleje a porce masa na něm ze všech stran opečte do zlatohněda. Přidejte marinádu (pokud zbyla), dvě lžíce másla, asi 1,5 dl drůbežího či králičího vývaru (případně vody), pár snítek tymiánu a pokrájenou (či nadrcenou) druhou palici česneku i s natí, přiklopte poklicí a dejte asi na 70 minut péct do trouby. Pak sundejte poklici, odstraňte vrchní snítky tymiánu, aby se nespálily, teplotu zvyšte na 220 °C a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct kůrčičku.
Tip: Podávejte s novými bramborami a rychle dušeným hráškem. Jestli si chcete upéct králíka podle tohoto receptu mimo sezonu mladého česneku a cibulky, klidně můžete. Užijte běžnou cibuli i česnek (toho ale dejte výrazně méně). Nemáte-li nové brambory, udělejte si nejlepší bramborovou kaši.
Máte rádi lehké králičí maso? Dejte si králíka s česnekovou omáčkou anebo králíka na pivu.