Článek
Syrové plody aronie jsou trpké a jejich chuť vás pravděpodobně nepřesvědčí – jsou ale přímo nabité protizánětlivými látkami, které nakopnou váš imunitní systém. I když tepelnou úpravou přijdete o část vitaminů, minerály a další prospěšné látky v pečeném čaji zůstanou.
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 °C, ovoce omyjte a osušte. Z jablek a hrušek odstraňte jádřince a i se slupkou je nakrájejte na menší kostičky.
02.
Vložte je do čistého pekáče, přidejte bobulky aronie, borůvky, cukr a koření. Promíchejte, ovoce rovnoměrně rozprostřete a pečte asi čtyřicet minut, obsah pekáče občas promíchejte.
03.
Zatímco se ovoce peče, pořádně omyjte skleničky i s víčky, prolijte je vařící vodou a nechte oschnout.
04.
Z upečeného čaje vyjměte skořici a badyán (hřebíčky můžete ponechat) a ještě horký plňte do vypláchnutých skleniček. Dobře uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. Skladujte v chladnější spíži, po otevření v lednici.
05.
Na nápoj z pečeného čaje zalejte dvě lžičky ovocné směsi 250 ml horké vody a zamíchejte. Přidejte lžičku a nakonec vyjezte i kousky léčivého ovoce.
06.
Aronii si můžete nasbírat i v parcích, buďte však ohleduplní. Na recept vám postačí dvě tři plnější hrsti, zbytek nechte ptákům, i pro ně je to skvělá pochoutka.
Doporučujeme vyzkoušet ještě báječná hrušková povidla z trouby nebo si upečte zdravý švestkový jahelník. A jestli vás lákají švestky i v jiných podobách, vyberte si jeden z padesáti nejlepších švestkových receptů.