Článek
Postup
01.
Požádejte řezníka o spodní část bůčku bez kostí, seženete-li maso s kůží, tím lépe. Maso dobře omyjte a osušte. Opatrně ho po celé délce zhruba v polovině rozkrojte, ale nedokrojte – tak, aby šlo otevřít jako kniha. Vnitřek osolte, opepřete a potřete lžící hořčice.
02.
Na nádivku nakrájejte rohlíky na kostičky a v míse zvlhčete mlékem. Kuřecí játra omyjte a očistěte, nakrájejte na menší kousky a přidejte k rohlíkům. Petrželku nasekejte na drobno, odrhněte snítky tymiánu a také dejte do mísy. Přidejte dvě vejce, sůl, pepř a hořčici. Nádivku dobře promíchejte.
03.
Připravte si velkou jehlu, kuchyňskou nit a dostatek trpělivosti. Nádivkou poklaďte rozevřené maso po celé délce tak, aby na okrajích zbylo místo. Překlopte volnou část masa přes nádivku a po celé délce zašijte. Když si v ručních pracích nevěříte, existuje ještě jeden způsob nakrojení a naplnění masa – dlouhým ostrým nožem do něj udělejte z užší části otvor a opatrně ho rozšiřte tak, abyste maso nepřekrojili. Naplňte nádivkou a otvor zajistěte špejlí nebo špízovou jehlou. Takhle se do masa dostane méně nádivky, je to ale jednodušší.
04.
Máte-li maso s kůží, nařežte ji do mřížky. Maso bez kůže můžete nařezat také, hlavně když má na povrchu silnější tukovou část, ale není to nutné. Povrch masa potřete olejem, osolte, opepřete, potřete prolisovanými stroužky česneku a posypte kmínem. Dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a přiklopte.
VEPŘOVÉ MASO JE SKVĚLÉ
05.
Pečte zvolna při 150 stupních asi hodinu a půl. Poté odklopte, zvyšte teplotu a pečte ještě asi půlhodinu do lákavé červenohnědé barvy. Polévejte vypečenou šťávou a v případě potřeby přidejte ještě trochu vody. Když vám zbude nádivka, přidejte ji v malém vymaštěném pekáčku do trouby na posledních 40 minut.
06.
Upečené maso nechte mírně zchladnout a odstraňte nit. Pevně zabalte do alobalu a nechte odležet v chladu ideálně do druhého dne. Nakrájejte na tenké plátky a podávejte s dobrých chlebem, okurkami, cibulí a případně hořčicí.
Dopřáváte si rádi bůček, nebo dáváte i v zimě přednost lehčím masům?