Článek
Postup
01.
U řezníka kupte vyšší kus bůčku ideálně s kůží. Omyjte ho, osušte a ostrým nožem nařízněte kůži do mřížky. Jak zařídit, aby mřížka na bůčku krásně křupala?
02.
Oloupejte asi 5cm kousek zázvoru (výborně to jde malou lžičkou, zkuste to) a nastrouhejte ho na jemném struhadle do hlubší skleněné mísy. Přidejte prolisovaný česnek, kousek chilli papričky podle chuti, sójovou a rybí omáčku a limetovou šťávu. Přísady dobře promíchejte, vložte bůček, ze všech stran ho v marinádě obalte a nechte v chladu odpočinout alespoň hodinu, ale klidně do druhého dne. (Mrkněte na 3 jednoduché způsoby, jak oloupat zázvor.)
03.
Rozpalte troubu na 180 stupňů. Do pekáčku vložte maso i s marinádou a pečte asi hodinu a půl. Poté odstraňte pokličku, případně podlijte trochou vody, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě asi půl hodiny, až se kůže vypeče dokřupava.
04.
Upečené maso dejte odpočívat stranou pod alobal. Ze šťávy v pekáčku odstraňte přebytečný tuk, pekáček dejte na sporák, podlijte malým množstvím vody a rozpusťte všechny přípečky.
05.
Bůček nakrájejte na tenké plátky a prohřejte v připravené šťávě. Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi, velkou hrstí aromatických bylinek a zeleninou podle chuti.
Tip
Bůček můžete do marinády naložit i nakrájený na tenké plátky a poté ho ugrilovat, bude mít ještě výraznější chuť. Výborný je také jako náplň do bagety – přidejte salátek z nakrájené mrkve, ředkve a okurky se špetkou soli, cukru a limetkové šťávy a pořádnou hrst koriandru.
Milujete bůček, ale ne v asijské úpravě? Vyzkoušejte perfektní marinovaný pečený bůček s česnekem a paprikou, který se nechá den dva uležet a pak se podává studený s okurkami a čerstvým chlebem.