Hlavní obsah
2,9
(115)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Stačí pár levných surovin a nevšední recept, jak zpracovat čerstvé bílé zelí, je na světě. Servírovat ho můžete jako hlavní chod nebo jako originální přílohu k vepřovému masu.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 špetky kmínu
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla
  • 1 svazek čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Zapékací mísu nebo litinový hrnec s poklicí vymažte vepřovým sádlem. Půl hlávky bílého zelí nakrájejte na klínky. 

02.

Každý dílek zelí obalte anglickou slaninou a naskládejte je vedle sebe do hrnce nebo zapékací mísy. Zelí důkladně osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a okořeňte paprikou a kmínem (máte-li málo prorostlou slaninu, přidejte i trošku sádla navrch). Hrnec či mísu přiklopte poklicí.

03.

Takto připravené zelí se slaninou dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů přibližně na jednu hodinu, poté sundejte poklici a pečte tzv. na barvu ještě asi 5 minut. Nakonec zelí posypte nasekanou čerstvou pažitkou.

Foto: Svatava Vašková

Já k takto upravenému zelí servíruji těstovinové fleky, ale můžete ho podávat i s pečivemFoto: Svatava Vašková

Načítám