Článek
Jak si pochutnat na české kuchyni bez dietních výčitek? Zvolte to nejlepší maso, které seženete, a nepřehánějte to s velikostí porce. Na tohle jídlo se nejvíc hodí vepřová kotleta s tukovým krytím, kostí a kouskem bůčku.
Postup
01.
Maso nechte dojít pokojové teploty a mezitím si připravte ostatní suroviny. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno, kysané zelí sceďte a párkrát překrojte ostrým nožem.
02.
Vraťte se ke kotletám: tuk na několika místech nařízněte až k masu a rozpalte velkou nepřilnavou pánev, kterou můžete dát do trouby. Osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda, bude potřebovat asi 2–3 minuty z každé strany. Opečené maso vyjměte z pánve a dejte chvíli bokem. Troubu rozpalte na 180 °C.
03.
Zkontrolujte množství vypečeného tuku v pánvi a případně přidejte lžičku sádla. Do pánve vsypejte cibuli a opečte ji do světle hnědé barvy, míchejte ji a uvolňujte při tom přípečky ze dna.
04.
Až bude cibule opečená, přidejte špetku pepře a drceného kmínu a zarovnanou lžíci cukru. Cukr nechte krátce rozpustit a do pánve vlijte pivo. Krátce povařte, přidejte okapané zelí, bobkový list, promíchejte a krátce poduste, postačí 3–4 minuty. Poté položte na zelí vepřové kotlety i se šťávou a pánev vložte do předehřáté trouby.
05.
Pečte podle síly plátků asi 10–12 minut, vyjměte z trouby, nechte chvíli dojít a podávejte s knedlíky, v pánvi najdete dostatek skvělé šťávy na jejich přelití.
Nejlepší kysané zelí je to domácí! Víte, jak si ho snadno připravíte jenom ze tří ingrediencí?