Hlavní obsah
3,5
(88)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Konec zimy se blíží mílovými kroky, na jarní suroviny si ale ještě chvilku počkáme. Čekání si s námi můžete zkrátit přípravou lahodné smetanové omáčky s křenem. Ta se výborně hodí k uzenému masu všeho druhu – od jazyka až po krkovici.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 750 g uzené krkovice
  • 2 ks bobkového listu
Omáčka
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce octa 8%
  • 70 g křenu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Uzené maso důkladně omyjte pod horkou vodou, abyste ho zbavili nadbytečné uzenářské soli na povrchu, a pak ho asi 20 minut povařte s bobkovým listem.

02.

Mezitím si připravte omáčku. V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku.

03.

Když začne jíška růžovět, metličkou všlehejte vývar nebo vodu. Přilijte smetanu a ochuťte solí, pepřem, octem a čerstvě nastrouhaným křenem. Nechte asi 5 minut provařit.

04.

Uvařené maso slijte, dejte do omáčky a kastrol vložte na 20 minut zapéct do trouby předehřáté na 200  °C.

05.

Nakrájené uzené maso v křenové omáčce podávejte s houskovým knedlíkem.

Náš tip: Omáčku můžete zjemnit nastrouhanou polovinou jablka, kterou v omáčce necháte rozvařit.

Nemáte rádi křenovou omáčku, ale křen jako takový vám nevadí? Dejte si uzené s křenovými bramborami. A pokud prostě křen vůbec nemáte rádi, dopřejte si uzené se zadělávaným hráškem.

Načítám