Článek
Nejlepším způsobem, jak znásobit chuť paprik, je totiž pečení. A z pečených paprik pak snadno vyrobíte srbský „kaviár“ ajvar, který je dokonalý k pečenému masu, bramborám nebo jen tak na chleba, krémovou rajčatovou polévku z jednoho pekáčku (čtete dobře, všechny ingredience na polévku se nejdříve upečou a potom rozmixují!), nebo univerzální pochoutku, která by se dala nazvat instantním létem ve skleničce: nasládlé pečené papriky naložené v česnekovém olivovém oleji.
Ajvar z pečených paprik a lilků
Na 2 skleničky potřebujete: 10 kapií (1 kg), 2 malé lilky, 6 stroužků česneku, 1 chilli papričku, sůl, pepř, 150 ml olivového nebo slunečnicového oleje, 150 ml vody, ocet
Postup: Celé lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami (ty také nechte v celku) je při 200 stupních pečte asi půl hodiny, až se slupky zeleniny zvrásní a místy ztmavnou. Papriky dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku na 20 minut zapařit, aby šly snadno loupat.
Po vychladnutí zeleninu oloupejte a z paprik odstraňte zrníčka a stopky. Lehce promixujte (kousky zeleniny nejsou ve směsi na škodu), smíchejte s olejem, vodou, prolisovaným česnekem, rozdrobenou chilli papričkou, lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a třemi lžícemi octa a na velmi mírném plameni za občasného míchání dvě hodiny povařte. Ochutnejte a případně dosolte, opepřete a okyselte.
Horkou směs rozdělte do vymytých skleniček a povrch zakápněte olejem. Takto připravený ajvar můžete i zavařit nebo si část schovat do mrazáku, ale dle naší zkušenosti mizí tak rychle, že něco takového vůbec nebude potřeba :-).
Tip: Ajvar je výborný k pečeným masům a karbanátkům (my v létě ujíždíme na těchto cuketových), ale výborně se hodí i jako pomazánka na pečivo, k sýru nebo k pečeným bramborám.
Polévka z pečených paprik a rajčat
Na 4 porce potřebujete: 400 g rajčátek, 500 g kapií (6 paprik), 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, olivový olej, snítku rozmarýnu, sůl, pepř, ocet, asi 250 ml vody
K podávání: 4 plátky choriza, hladkolistou petržel
Postup: Rajčata nakrájejte na osminky, papriky na proužky, cibuli na půlkolečka a česnek na plátky. V pekáčku vše smíchejte s rozmarýnem (výborná je i bazalka, oregano nebo tymián), osolte, opepřete a bohatě zakapejte olivovým olejem. Pečte při 200 stupních asi půl hodiny do měkka. Vše přemístěte do mixéru, přidejte dvě lžíce octa a rozmixujte téměř dohladka. Přilejte asi 250 ml vody, znovu promixujte a případně dosolte, dokyselte a ještě trochu opepřete.
Paprikový salám chorizo nasucho opečte v troubě nebo na pánvi a nadrobte spolu s petrželí na porce polévky.
Tip: Salám klidně vynechte a polévku podávejte se sýrem, čerstvou bazalkou, lžičkou kysané smetany nebo jen tak zakápnutou olivovým olejem.
Pečené naložené papriky
Na 1 skleničku potřebujete: 3 velké papriky (já dala žlutou, červenou a zelenou), 3 stroužky česneku, olivový olej
Postup: Papriky omyjte a v celku asi 30 minut na 200 stupňů pečte, až jim ztmavne a zkrabatí se slupka. Ihned je přemístěte do uzavíratelné nádoby nebo plastového sáčku a nechte 20 minut zapařit. Poté papriky oloupejte a odstraňte z nich zrníčka. Dno vyčištěné skleničky vyložte plátky česneku, na něj navrstvěte proužky papriky a zalejte olejem zahřátým na 90 stupňů.
V lednici vám papriky vydrží až tři měsíce, v mrazáku pak rok. Ochucený olej pak použijte do salátu nebo na potření domácí pizzy.
Tip: Příště zkuste do oleje přidat chilli nebo bylinky. Naložené papriky jsou výborné do kuskusu, sendvičů (recept na jeden super letní zde) a těstovin nebo na středomořské jednohubky: opečené plátky pečiva potřete krémovým sýrem, poklaďte kousky paprik, pokapejte balzámovým octem a posypte čerstvě mletým pepřem.
Jaký je váš tip na uchování nebo zkoncentrování chuti paprik?