Článek
Postup
01.
Očištěný květák rozpulte a pokrájejte na asi dvoucentimetrové plátky. Boční plátky, které se budou drolit, klidně rozeberte na růžičky a upečte spolu se „steaky“ nebo použijte třeba do polévky.
02.
Plátky dejte na plech vyložený pečicím papírem a z obou stran je pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 15 minut při 180 °C, poté opatrně otočte a pečte dalších 10 minut.
03.
Mezitím si připravte glazuru: med smíchejte s citronovou šťávou, římským kmínem, uzenou paprikou a chilli (dala jsem nasekanou čerstvou papričku, ale hodí se i sušené). Použít samozřejmě můžete i jiné oblíbené koření. Směsí pak květák potřete a pečte dalších zhruba 10 minut dozlatova.
04.
Fazole rozmixujte s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, harissou a kurkumou a směs dle potřeby zřeďte dalším olejem nebo vodou. Výborné jsou do pyré i pečené či naložené papriky nebo domácí ajvar.
05.
Na talíře rozdělte květák a pyré a posypejte nasucho opraženými slunečnicovými semínky.
Tip: Zachutnal vám pečený květák? Výtečný je i v teplém cizrnovém salátu se zdravým sezamovým dresinkem.
Souhlasíte, že to jde i bez masa, nebo si bez něj neumíte představit víc než půl dne?