Hlavní obsah
3,1
(190)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Maso plné bílkovin, kolagen z kůže zdravý na klouby, vitaminy z cibule a česneku... Dobře, nemá cenu si namlouvat, že je pečené koleno dietní, ale ta chuť za malý kalorický prohřešek rozhodně stojí.

15 min.
Příprava
4 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Maso
  • 1 200 g vepřového kolena
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 500 ml tmavého piva
K podávání
  • 2 krajíce chleba
  • 2 lžíce křenu
  • 100 g kyselých okurek
  • 1/4 sklenice kysaného zelí
Článek

Při koupi vepřového kolene dbejte, aby bylo čerstvé a správně očištěné. Péct můžete také koleno uzené, u kterého bude samozřejmě pobyt v troubě kratší.

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Na dvě pořádné porce dejte buď dvě přední kolena (ta menší a levnější), nebo jedno zadní. Koleno můžete vykostit, z kostí uvařit vývar a maso svázat provázkem.

Foto: Greta Blumajerová

Na dvě porce kupte dvě přední, nebo jedno zadní kolenoFoto: Greta Blumajerová

02.

Předvařit, nebo ne? Koleno můžete asi 2,5 hodiny (nebo 1,5 hodiny v tlakovém hrnci) předvařit a pak už jen dopéct, když ho však připravíte celé v troubě, bude mít lepší chuť. Kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky, pokuste se neproříznout až do masa.

Foto: Greta Blumajerová

Aby kůže při pečení tolik nepopraskala, vyřízněte na ní mřížkyFoto: Greta Blumajerová

03.

Připravte marinádu: Hořčici smíchejte s nasekaným česnekem, solí, paprikou a čerstvě nadrceným pepřem.

Tip: Nasládlou chuť omáčky vytvoří i sama cibule s pivem, chcete-li ještě karamelovější chuť, přidejte do marinády trochu medu.

Foto: Greta Blumajerová

Suroviny na marinádu jednoduše smíchejteFoto: Greta Blumajerová

04.

Cibuli pokrájejte nadrobno a dejte na dno pekáče. Kolena ze všech stran potřete marinádou, položte na cibuli, podlijte pivem, přiklopte a dejte při 140 °C asi na 4 hodiny péct. Čas od času otočte a přelijte výpekem.

Tip: Platí, že čím nižší teplotu dáte, tím bude maso lepší, ale bude samozřejmě déle trvat, než se upeče.

Foto: Greta Blumajerová

Maso ze všech stran potřete marinádouFoto: Greta Blumajerová

05.

Když je maso dokonale měkké, zvyšte teplotu na 200 °C nebo přepněte na gril a odklopené pečte asi půl hodiny dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Černé pivo vytvoří spolu s cibulkou až karamelovou omáčkuFoto: Greta Blumajerová

06.

Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím, okurkami, hořčicí a nastrouhaným křenem.

Foto: Greta Blumajerová

Maso z kolene je šťavnaté samo o sobě, ale v kombinaci s výpekem je naprosto bezkonkurenčníFoto: Greta Blumajerová

Nejlepší přílohy k masu

Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokšebezlepkové slezské kluzky bez vajec. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

Z vepřového kolene se nedělá jen pečínka, domácí prejt, sulc a tlačenka, ale i legendární guláš feijoada. Nebo si můžete připravit voňavé pečené koleno na vietnamský způsob!

Načítám