Článek
Při koupi vepřového kolene dbejte, aby bylo čerstvé a správně očištěné. Péct můžete také koleno uzené, u kterého bude samozřejmě pobyt v troubě kratší.
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Na dvě pořádné porce dejte buď dvě přední kolena (ta menší a levnější), nebo jedno zadní. Koleno můžete vykostit, z kostí uvařit vývar a maso svázat provázkem.
02.
Předvařit, nebo ne? Koleno můžete asi 2,5 hodiny (nebo 1,5 hodiny v tlakovém hrnci) předvařit a pak už jen dopéct, když ho však připravíte celé v troubě, bude mít lepší chuť. Kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky, pokuste se neproříznout až do masa.
03.
Připravte marinádu: Hořčici smíchejte s nasekaným česnekem, solí, paprikou a čerstvě nadrceným pepřem.
Tip: Nasládlou chuť omáčky vytvoří i sama cibule s pivem, chcete-li ještě karamelovější chuť, přidejte do marinády trochu medu.
04.
Cibuli pokrájejte nadrobno a dejte na dno pekáče. Kolena ze všech stran potřete marinádou, položte na cibuli, podlijte pivem, přiklopte a dejte při 140 °C asi na 4 hodiny péct. Čas od času otočte a přelijte výpekem.
Tip: Platí, že čím nižší teplotu dáte, tím bude maso lepší, ale bude samozřejmě déle trvat, než se upeče.
05.
Když je maso dokonale měkké, zvyšte teplotu na 200 °C nebo přepněte na gril a odklopené pečte asi půl hodiny dozlatova.
06.
Podávejte s čerstvým chlebem, kysaným zelím, okurkami, hořčicí a nastrouhaným křenem.
Nejlepší přílohy k masu
Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokše a bezlepkové slezské kluzky bez vajec. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
Z vepřového kolene se nedělá jen pečínka, domácí prejt, sulc a tlačenka, ale i legendární guláš feijoada. Nebo si můžete připravit voňavé pečené koleno na vietnamský způsob!