Hlavní obsah
3,0
(5)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Při slově zabíjačka se každému vybaví obvyklé dobroty, jako jsou jelítka či jitrnice. Co ale takové krásně propečené masíčko? Inspirujte se u nás a vyzkoušejte pečené koleno!

20 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 kg vepřového kolena
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 ks hřebíčku
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Koleno operte, silnou kůži nakrojte do mřížky, vydatně jej posolte a nechte vařit asi ½ hodiny v papiňáku nebo asi hodinu v normálním hrnci ve vodě, do níž vložte pár bobkových listů, nové koření a hřebíček – nejlépe v uzavřeném plátěném sáčku.

02.

Koleno vyndejte, posypte sladkou paprikou, trochou kmínu, dejte do pekáče, trochu podlejte vývarem, který vám zbyl v hrnci, a pečte přiklopené podle velikosti kolena. Já ho měla hodně velké – 1,8 kg –, takže jsem ho pekla pod pokličkou asi hodinu a půl při teplotě 200 °C. Průběžně kontrolujte, jestli se tekutina nevypekla, a mírně podlévejte dalším vývarem. Následně pokličku sundejte, teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě půl hodiny. Koleno několikrát polejte vypečenou šťávou. Nakonec nakrájejte na plátky a podávejte horké nebo studené s libovolnou přílohou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie25 225,2 kJ
Bílkoviny340,13 g
Tuky520,13 g
Sacharidy1,05 g
Sůl14,58 g
SAFA234,02 g
Vláknina0,55 g
Cukry0,04 g
Související témata:

Načítám