Článek
Postup
01.
Pečivo (můžete použít i celozrnné) natrhejte na menší kousky anebo nakrájejte. Zalijte vlahým mlékem (nebo vodou), lehce promíchejte a nechte nasáknout.
02.
Špenát operte a sceďte. Vložte do horké až vroucí vody, zamíchejte a sceďte. Okamžitě přendejte do ledové vody, promíchejte a sceďte. Díky tomu zůstanou listy zelené a zůstane v nich i více živin. Špenát vyždímejte a nakrájejte najemno.
KARBANÁTKY JSOU VDĚČNÉ A DAJÍ SE OBMĚŇOVAT
03.
Do větší mísy vložte mleté maso, nasáklé pečivo, špenát, prolisovaný česnek, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat bylinky (sušené či nasekané čerstvé) – například tymián, rozmarýn nebo oregano. Důkladně promíchejte.
04.
Ze směsi utvořte šest stejně velkých karbanátků – o průměru asi 9 cm, vysoké asi 3 cm – a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 220 °C (horkovzduch). Karbanátky pečte takto zprudka pět minut, poté troubu ztlumte na 190 °C a dopékejte 20 až 25 minut.
Tip: Ke karbanátkům si můžete dát bramborovou kaši s hráškem a mátou nebo úžasné batátové pyré.
Máte mleté maso a špenát? Můžete si udělat i těstoviny s mletým masem a špenátem nebo pikantní asijské nudle s mletým masem a špenátem.