Článek
Postup
01.
Kapustičkám odkrojte spodní část košťálu a odstaňte svrchní vrstvu listů. Větší rozkrojte na čtvrtky, menší stačí na poloviny. Slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 190 stupňů.
02.
Na pánev dejte restovat slaninu, a když začne pouštět tuk, přidejte k ní kapustičky. Zprudka je společně osmažte, až růžičková kapusta začne zlátnout.
03.
Mezitím v misce smíchejte olej, ocet, med, na plátky nasekaný stroužek česneku a chilli vločky. Tuto směs zamíchejte do orestovaných kapustiček se slaninou.
04.
Vše přendejte do menší zapékací mísy, ve směsi vytvořte dva důlky a vyklepněte do nich vejce. Osolte je a opepřete.
05.
Mísu dejte do předehřáté trouby a pečte asi sedm minut, dokud bílek nezbělá, žloutek nechte tekutý. Hotové jídlo posypejte nasekanou pažitkou a ihned servírujte s čerstvým pečivem. Co třeba bylinkové žemle se sušenými rajčaty?
Z růžičkové kapusty můžete udělat rychlou a docela snadnou krémovou kapustičkovou polévku anebo fantastické krupoto s kapustičkami a slaninou. Vynikající jsou krůtí karbanátky s kapustičkami pečené v troubě.