Článek
Postup
01.
Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a odblaňte jehněčí kolínka, pak je ze všech stran osolte a opepřete. Ve velkém (nejlépe) litinovém hrnci je na oleji ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhla. Pak je vyndejte a dejte stranou.
02.
Na výpeku zpěňte najemno nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte, dokud nezačne zelenina zlátnout. Pak na ni dejte opečená jehněčí kolínka a vše podlijte asi 300 ml vody. Hrnec či pekáč zaklopte a pečte v troubě při 180 stupních asi 90 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, jinak přilijte vodu.
03.
Mezitím, co se peče už asi 60 minut maso, oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem brambory vhodné na kaši (varný typ C). Když jsou měkké, slijte je a přidejte máslo, které nechte na horkých bramborách rozpustit. Rozšťouchejte je a pak přidejte ohřáté mléko. Nyní si vezměte ruční šlehač (ne ponorný mixér) a brambory vyšlehejte s mlékem do jemného nadýchaného pyré. Ochutnejte a případně ho dosolte.
NEJEN Z JEHNĚČÍHO KOLÍNKA JSOU VÝBORNÁ JÍDLA:
04.
Nyní je čas na smetanový špenát. V hrnci dejte rozpustit máslo a na něm nechte zavadnout pod pokličkou listy baby špenátu společně s medvědím česnekem (pokud ho nemáte, klidně použijte stroužek klasického česneku). Pak vše osolte a přilijte smetanu. Nechte už nepřiklopené několik minut provařit.
05.
Kuličky zeleného hrášku na pánvi prohoďte s máslem a dle chuti osolte. To bohatě stačí.
06.
Pod 90–100 minutách pečení jehněčích kolen by mělo být maso měkké, pokud se vám ještě nezdá, pečte ho dál přiklopené. Měkké maso vyndejte z hrnce a dejte ho stranou pod alobal, aby nevychladlo. Výpek se zeleninou propasírujte přes sítko a vzniklou šťávu provařte.
07.
Hotovo. Jehněčí kolínka servírujte na lůžku s bramborové kaše, smetanového špenátu a hrášku, přelité šťávou z kořenové zeleniny.
Raději vepřové? Co takhle pečené koleno na černém pivu!