Hlavní obsah
3,4
(60)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jehněčí maso neodmyslitelně patří k jaru a Velikonocům. Křehké jehněčí maso je v dnešním receptu doplněné hedvábnou bramborovou kaší, jemným špenátem a zeleným hráškem.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Kolínko
  • 3 ks jehněčích kolen
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  • 3 lžíce oleje
Smetanový špenát
  • 200 g baby špenátu
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 špetky soli
  • 1 lžička másla
Bramborová kaše
  • 500 g brambor
  • 1,5 lžíce másla
  • 250 ml mléka
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 špetka kmínu
Hrášek
  • 3 hrsti čerstvého hrášku
  • 1 lžička másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a odblaňte jehněčí kolínka, pak je ze všech stran osolte a opepřete. Ve velkém (nejlépe) litinovém hrnci je na oleji ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhla. Pak je vyndejte a dejte stranou.

02.

Na výpeku zpěňte najemno nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte, dokud nezačne zelenina zlátnout. Pak na ni dejte opečená jehněčí kolínka a vše podlijte asi 300 ml vody. Hrnec či pekáč zaklopte a pečte v troubě při 180 stupních asi 90 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, jinak přilijte vodu. 

03.

Mezitím, co se peče už asi 60 minut maso, oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem brambory vhodné na kaši (varný typ C). Když jsou měkké, slijte je a přidejte máslo, které nechte na horkých bramborách rozpustit. Rozšťouchejte je a pak přidejte ohřáté mléko. Nyní si vezměte ruční šlehač (ne ponorný mixér) a brambory vyšlehejte s mlékem do jemného nadýchaného pyré. Ochutnejte a případně ho dosolte. 

04.

Nyní je čas na smetanový špenát. V hrnci dejte rozpustit máslo a na něm nechte zavadnout pod pokličkou listy baby špenátu společně s medvědím česnekem (pokud ho nemáte, klidně použijte stroužek klasického česneku). Pak vše osolte a přilijte smetanu. Nechte už nepřiklopené několik minut provařit. 

05.

Kuličky zeleného hrášku na pánvi prohoďte s máslem a dle chuti osolte. To bohatě stačí.

06.

Pod 90–100 minutách pečení jehněčích kolen by mělo být maso měkké, pokud se vám ještě nezdá, pečte ho dál přiklopené. Měkké maso vyndejte z hrnce a dejte ho stranou pod alobal, aby nevychladlo. Výpek se zeleninou propasírujte přes sítko a vzniklou šťávu provařte. 

Foto: Svatava Vašková

Pro pestrost můžete talíř ozdobit něčím červeným, například ředkvičkamiFoto: Svatava Vašková

07.

Hotovo. Jehněčí kolínka servírujte na lůžku s bramborové kaše, smetanového špenátu a hrášku, přelité šťávou z kořenové zeleniny. 

Raději vepřové? Co takhle pečené koleno na černém pivu!

Související témata:

Načítám