Článek
Postup
01.
Rozpalte troubu na 200 °C. Mladé cukety nakrájejte i se slupkou na kolečka silná asi 0,5 centimetru a dejte do mísy.
02.
Cukety osolte, opepřete a zakápněte štědrou dávkou olivového oleje. Přidejte sušený česnek, čerstvé bylinky (já jsem použila citronový tymián, s cuketou ale bude ladit i oregano, rozmarýn, majoránka a petrželová nať) a promíchejte tak, aby se všechny cukety olejem a bylinkami dobře obalily.
Tip: Na pečení v troubě nemusíte použít ten nejkvalitnější extra panenský olivový olej, v klidu sáhněte po levnějších variantách. Stejně tak radím místo čerstvého česneku použít sušený: je jemnější, dokonale ochutí všechny kousky cukety a při pečení se tak snadno nespálí. Jenom se ujistěte, že je opravdu čerstvý a voňavý.
03.
Ochucené cukety rozložte v nižší vrstvě do pekáčku vyloženého papírem na pečení, nebo do jednotlivých zapékacích misek, a rovnoměrně zasypejte najemno nastrouhaným parmazánem a špetkou chilli.
Tip: Z pevnějšího alobalu můžete vyrobit „misky“ na jednotlivé porce cuketových koleček, vypadají hezky na stole i na fotkách, ale popravdě: je to neekologické, drahé a pekáček poslouží stejně dobře.
04.
Pečte v předehřáté troubě asi 5 minut a poté krátce dopečte pod grilem, až bude sýr zlatavý a křupavý. Nakonec ozdobte ještě trochou čerstvých voňavých bylinek a podávejte ihned jako netradiční přílohu.
A abyste byli na sezonu opravdu dobře připravení, připomeňte si těchto 18 cuketových receptů.