Článek
Postup
01.
Nejdůležitější krok je, zbavit cuketu vody: 3 střední cukety (celkem 1 kilo) omyjte, ale neloupejte, a nastrouhejte najemno. Lehce osolte a nechte v cedníku odkapat minimálně 20 minut. Potom je opravdu pořádně vyždímejte, šťávu nevylévejte – můžete s ní zředit omáčku nebo v ní uvařit přílohu.
02.
Mezitím smíchejte umleté maso s najemno nasekanou jarní či klasickou cibulkou, se solí, pořádnou porcí čerstvě mletého pepře, vajíčkem, nadrceným česnekem a bylinkami. Hodí se i petržel a koriandr, ale čerstvou mátu v mase určitě vyzkoušejte!
03.
Přidejte vyždímanou cuketu a nadrobenou fetu. Dobrý je i parmazán, mozzarella nebo gouda, jen podle druhu sýra vždy upravte množství soli. Kousek sýra můžete nechat na ozdobu.
04.
Naolejovanýma rukama pak tvořte malé kuličky, které klaďte na pečicí papír pokapaný dalším olejem. Pečte 15 až 20 minut při 200 °C nebo opečte na pánvi.
05.
Mezitím si můžete připravit omáčku: najemno pokrájenou cibuli osolte a nechte zesklovatět na troše oleje, přihoďte nadrcený česnek a po pár vteřinách zalijte rajčaty. Zřeďte trochou vody, osolte a několik minut povařte.
06.
Na závěr dochuťte čerstvě mletým pepřem a dalšími bylinkami. Podávejte s bulgurem, kuskusem, těstovinami nebo rýží.
Tip
Kdyby se vám masová hmota rozpadala, nechte ji před tvarováním karbanátků v lednici půl hodiny nebo i déle odležet.
Jaké jídlo vám symbolizuje končící léto? Plněné papriky, řecká musaka nebo spíš plněné cukety?