Hlavní obsah
3,4
(94)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na začátku opékací sezony si nezaškodí připomenout recept na chalupářskou klasiku. V této verzi nepoužíváme kečup, ale hromadu zeleniny na způsob leča. Vyzkoušíte buřty ve zdravější verzi?

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks špekáčků
  • 3 ks cibule
  • 3 ks paprik
  • 1 plechovka rajčat
  • 250 ml světlého piva
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka široká asi 0,5 cm. Papriku omyjte a nakrájejte na menší kousky. Špekáčky oloupejte, rozkrojte na poloviny a nařízněte do mřížky. Rozehřejte troubu na 180 °C. Jak vybrat špekáček a neriskovat při opékání?

02.

Ve větším kastrolu, který můžete dát i do trouby, rozehřejte na sporáku olej a buřty opečte z obou stran dorůžova, potrvá to asi 5 minut. Poté je vyjměte a dejte na chvíli stranou.

03.

Z hrnce slijte přebytečný tuk tak, aby na dně zůstaly asi tři lžíce. Vraťte na oheň a vsypejte nakrájenou cibuli a papriku. Osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a případně i chilli podle chuti. Zeleninu orestujte za občasného míchání dozlatova, potrvá to dalších 5 minut.

04.

Když bude zelenina opečená, zmírněte plamen, vsypte mletou uzenou papriku, krátce ji rozmíchejte v horkém tuku a vše podlijte pivem. Přidejte plechovku drcených rajčat, promíchejte a do hrnce vraťte špekáčky.

Foto: Autorka

Foto: Autorka

05.

Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, až špekáčky zezlátnou, zelenina změkne a omáčka se zredukuje. Podávejte horké s čerstvým chlebem nebo domácí focacciou.

Pro fajnšmekry je tu jeden speciální recept: špekáčková pomazánka! Anebo vás oslní chatařovi ježci – buřty opečené ve slanině?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie7 782,46 kJ
Bílkoviny52,47 g
Tuky139,49 g
Sacharidy95 g
Sůl13,52 g
SAFA41,89 g
Vláknina25,55 g
Cukry48,75 g
Související témata:

Načítám