Článek
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka široká asi 0,5 cm. Papriku omyjte a nakrájejte na menší kousky. Špekáčky oloupejte, rozkrojte na poloviny a nařízněte do mřížky. Rozehřejte troubu na 180 °C. Jak vybrat špekáček a neriskovat při opékání?
02.
Ve větším kastrolu, který můžete dát i do trouby, rozehřejte na sporáku olej a buřty opečte z obou stran dorůžova, potrvá to asi 5 minut. Poté je vyjměte a dejte na chvíli stranou.
03.
Z hrnce slijte přebytečný tuk tak, aby na dně zůstaly asi tři lžíce. Vraťte na oheň a vsypejte nakrájenou cibuli a papriku. Osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a případně i chilli podle chuti. Zeleninu orestujte za občasného míchání dozlatova, potrvá to dalších 5 minut.
04.
Když bude zelenina opečená, zmírněte plamen, vsypte mletou uzenou papriku, krátce ji rozmíchejte v horkém tuku a vše podlijte pivem. Přidejte plechovku drcených rajčat, promíchejte a do hrnce vraťte špekáčky.
05.
Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, až špekáčky zezlátnou, zelenina změkne a omáčka se zredukuje. Podávejte horké s čerstvým chlebem nebo domácí focacciou.
Pro fajnšmekry je tu jeden speciální recept: špekáčková pomazánka! Anebo vás oslní chatařovi ježci – buřty opečené ve slanině?