Článek
U některých receptů je složité napsat přesnou hmotnost surovin – každá brambora je jiná, každý má jiný apetit a i poměr brynzy a zakysané smetany si může každý vyladit podle chuti. Berte proto rozpis v tomhle receptu jako orientační.
Postup
01.
Rozpalte troubu na 200 stupňů. Velkou grilovací bramboru pořádně vydrhněte pod vodou kartáčkem, osušte a rozpulte. Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení řeznou stranou nahoru, posypte kmínem a pečte, až změkne, zezlátne a naskáčou na ní puchýřky. Záleží na velikosti, ale trvá to poměrně dlouho. My ji pekli víc než hodinu. Brambory nemusíte potírat žádným tukem.
02.
V mezičase nakrájejte na kostičky slaninu (nejlépe oravskou) a na rozpálené pánvi ji opečte dokřupava.
03.
Ovčí brynzu v mističce rozmíchejte se zakysanou smetanou na hladký krém a už jenom čekejte, až se brambora upeče.
04.
Brynzu navršte na upečenou bramboru, posypte kostičkami křupavé slaniny a vychutnávejte nejlépe na zahradě nebo terase. Můžete přidat pažitku nebo kopr.
05.
Lásku k brynze doma bohužel s nikým nesdílím. Ostatní členové rodiny si na téměř upečenou bramboru přidají pořádný plátek sýra Raclette, nechají ho krátce rozpéct, a nakonec se podělíme o kostičky slaniny. A ještě jeden tip – překvapivě dobře se k tomuto jídlu hodí svěží bílé víno.
Jestli i vy máte rádi brynzu, vyzkoušejte také krupoto s pórkem a slaninou nebo brynzové pirohy se zakysanou smetanou.