Hlavní obsah
3,4
(54)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Celou zimu člověk dělá spíš vydatnější jídla, která zahřejí, a na italské vůně by tak skoro zapomněl. Máme pro vás nápad, jak si je připomenout a přitom si pochutnat. Jako večeři, svačinu i občerstvení na party.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 70 g pancetty
  • 2 ks šalotky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře barevného mletého
  • 50 g parmazánu
  • 1 hrst pistácií
  • 4 lžíce crème fraîche
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte ve slupce doměkka, případně je můžete upéct zabalené do alobalu v troubě (trvá to podle velikosti 40 až 60 minut). Pečené jsou lepší, záleží na vašich časových možnostech. Uvařené brambory nechte trochu zchladnout, podélně rozpulte a střed vydlabejte lžičkou.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Pancettu nakrájejte na drobné kostičky, šalotku nasekejte najemno, celer nakrájejte na tenké plátky, česnek utřete a šalvěj nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte olivový olej a vložte pancettu, šalotku a celer. Zlehka orestujte a přidejte česnek, šalvěj a jemně nakrájené vydlabané vnitřky brambor. Dle chuti osolte a opepřete. Nechte chvíli orestovat.

03.

Pekáček vytřete trochou oleje a urovnejte do něj „lodičky“ z brambor. Naplňte je orestovanou směsí, posypte parmazánem a dejte zhruba na 15 minut zapéct dozlatova. Podávejte ještě horké se lžící crème fraîche a posypané nasekanými pistáciemi, nebo jen tak zastudena.

Jak plníváte brambory vy?

Načítám