Článek
Postup
01.
Brambory uvařte ve slupce doměkka, případně je můžete upéct zabalené do alobalu v troubě (trvá to podle velikosti 40 až 60 minut). Pečené jsou lepší, záleží na vašich časových možnostech. Uvařené brambory nechte trochu zchladnout, podélně rozpulte a střed vydlabejte lžičkou.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Pancettu nakrájejte na drobné kostičky, šalotku nasekejte najemno, celer nakrájejte na tenké plátky, česnek utřete a šalvěj nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte olivový olej a vložte pancettu, šalotku a celer. Zlehka orestujte a přidejte česnek, šalvěj a jemně nakrájené vydlabané vnitřky brambor. Dle chuti osolte a opepřete. Nechte chvíli orestovat.
03.
Pekáček vytřete trochou oleje a urovnejte do něj „lodičky“ z brambor. Naplňte je orestovanou směsí, posypte parmazánem a dejte zhruba na 15 minut zapéct dozlatova. Podávejte ještě horké se lžící crème fraîche a posypané nasekanými pistáciemi, nebo jen tak zastudena.
Jak plníváte brambory vy?