Článek
Postup
01.
Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Mezitím rozpalte troubu na 200 °C a menší pekáček vymažte trochou oleje.
02.
Z hub odstraňte tvrdé nohy a kloboučky nakrájejte na kostičky. Na kostky nakrájejte také slaninu a všechno vsypejte do mísy k rohlíkům. Přidejte vejce, najemno nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř. Směs lžící promíchejte tak, aby se kostičky pečiva úplně nerozpadly, a volně ji rozprostřete do vymazaného pekáčku.
Tip: Houby shitake běžně koupíte, v houbové sezoně můžete použít i jiný pevný druh.
03.
Kuřecí stehna vykostěte a z obou stran osolte a opepřete. Maso rozložte na nádivku a kůži posypejte špetkou tymiánu a červené papriky. Na každý kus masa ještě položte slabší plátek másla.
Tip: Nevíte, jak na to? Podívejte se na video, jak vykostit kuře. Vykostěná stehna budou upečená zároveň s nádivkou a konzumace bude snadnější. Kosti si odložte do vývaru.
04.
Pekáček vložte do trouby a pečte 15 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 30 až 35 minut dozlatova. Vyndejte, nechte chvíli zchladnout, poté jídlo nakrájejte na porce, posypejte zelenými natěmi a podávejte s houbami podušenými na másle.
05.
Zatímco se peče maso s nádivkou, připravte houby na másle. Odstraňte nohy a kloboučky ozdobně nařízněte do hvězdičky: ostrým nožem udělejte proti sobě vždy dva mělké zářezy do tvaru V, klobouček ještě dvakrát pootočte a řezy zopakujte.
DALŠÍ SKVĚLÉ RECEPTY S HOUBAMI SHITAKE
06.
V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na vyšší teplotu, přidejte houby, špetku soli a pepře a z obou stran je opečte dohněda, potrvá to asi čtyři až pět minut. Před koncem smažení můžete na pár sekund přidat prolisovaný stroužek česneku a úplně nakonec jednu dvě lžíce jemně nasekané petrželky, není to ale nutné. Chuť opečených hub je výrazná a lahodná sama o sobě.
Houby shitake určitě zkuste! Nejenže jsou mimořádně chutné, navíc ale výrazně posilují imunitu. A do doby, než na ně narazíte, připravte z dostupnějších žampionů rychlou vepřovou panenku s krémovou žampionovou omáčkou nebo rychlé žampionové rizoto.