Článek
Postup
01.
Kuřecí stehna omyjte a dobře osušte. Kořenovou zeleninu oloupejte, omyjte a nastrouhejte na hrubším struhadle na silnější nudličky.
02.
Do hrnce (ideálně takového, který poté můžete dát do trouby) dejte přepuštěné máslo, postavte na sporák a nechte rozpálit. Vložte kuřecí stehna kůží dolů a zprudka je opečte. Nesnažte se je násilím odlepovat ode dna, až bude kůže opečená, „pustí se“ sama, trvá to asi pět minut. Poté je obraťte a opečte i z druhé strany. Teprve teď stranu s kůžičkou osolte.
KUŘE NA DALŠÍ ZPŮSOBY:
03.
Opečené maso přendejte na talíř a do základu vsypte připravenou kořenovou zeleninu. Přidejte prolisovaný česnek a kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (velký asi jako palec). Jemně osolte a zeleninu chvíli restujte.
04.
Když zelenina pustí barvu a rozvoní se, podlijte ji vínem a nechte ho asi deset minut částečně odpařit.
05.
Do hrnce vraťte kuře i se šťávou, kterou pustilo na talíři, a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Podle velikosti pečte za občasného podlévání asi 45 minut. Ke konci pečení můžete zvýšit teplotu a kuře dopéct do lákavé barvy.
06.
Podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo širokými nudlemi.
Zázvor dodá jídlu příjemně štiplavý šmak. Už jste zkusili dýňovou polévku se špetkou zázvoru? Anebo si ho můžete připravit i nasladko v muffinech.