Článek
Postup
01.
Krůtí stehna omyjte a osušte. Třetinu dobrého uzeného špeku nakrájejte na menší kostičky, zbytek na tenčí plátky. Oloupaný česnek nakrájejte po délce na klínky.
02.
Předehřejte troubu na 200 °C. Pod kůži každého stehna vložte pár kostiček špeku. Shrňte ji na původní místo a ostrým tenkým nožem udělejte přes kůži až do masa několik hlubších menších otvorů. Do každého vložte klínek česneku a pár jehliček čerstvého rozmarýnu. Zářezy dělejte a plňte postupně, předpřipravené se v mase těžko hledají.
03.
Prošpikovaná stehna zlehka potřete změklým máslem, osolte, opepřete a vložte do pekáčku, do kterého se tak akorát vejdou. Podlijte trochou vody (nebo vývaru) a vložte do předehřáté trouby. Pečte 15 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 45–50 minut doměkka. Přibližně po půlhodině pečení je ještě poklaďte odloženými proužky špeku a společně pečte, až bude špek vypečený dokřupava a stehna měkká. Vyjměte z trouby, přikryjte alobalem a nechte asi 15 minut odpočinout.
04.
Při porcování odstraňte z masa všechny dlouhé šlachy a kousky česneku a rozmarýnu. Podávejte s rýží a každou porci doplňte kouskem křupavého špeku.
Pokud dáváte přednost běžnějšímu kuřecímu masu, s podzimem bude ladit recept s kořenovou zeleninou a zázvorem nebo s jablky a cidrem.