Článek
Postup
01.
Krůtí stehna pečlivě omyjte, odstraňte všechny zbytky peří a osušte. Oloupejte česnek a stroužky rozkrojte po délce na čtvrtiny. Z rozmarýnu oberte lístky.
02.
Předehřejte troubu na 140 stupňů. Ostrým nožem udělejte do stehen hluboké zářezy a do každého zasuňte česnek a pár jehliček rozmarýnu. Jemně osolte a opepřete. Vložte do pekáče, podlijte asi 2 dl vody, přikryjte alobalem a pečte přibližně dvě hodiny (velká stehna i dvě a půl hodiny).
03.
Zvyšte teplotu na 180 stupňů a odstraňte alobal. Za častého podlévání výpekem dopečte stehna do barvy – bude to trvat asi půl hodiny. Případně podlijte ještě trochou vody.
04.
Hotové maso nechte asi deset minut odpočinout. Při porcování odstraňte šlachy. Jako příloha se hodí vařená rýže nebo bramborová kaše.
Tip
Ke krůtě do pekáčku můžete přidat dva plátky špeku, výpek je tak chutnější.
Máte rádi krůtí maso? Vyzkoušejte kuličky v rajské omáčce nebo polévku s kukuřicí.