Článek
Postup
01.
Dýni překrojte, vydlabejte a vyhoďte střední část s peckami a dýni pak nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy, přidejte olej, nasekané bylinky, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, aby byly ochucené ze všech stran.
02.
Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Palici česneku překrojte a řezem dolů ji přidejte na plech k dýni. Takto připravený plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud není dýně zlatavá.
03.
Zakysanou smetanu dejte do misky. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Přidejte je do smetany, promíchejte spolu s nasekanou petrželkou a nakonec podle chuti osolte a opepřete.
04.
Upečenou dýni podávejte s dipem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete dýni ochutit před pečením mletou pálivou paprikou nebo přidat nasekanou chilli papričku, kterou můžete kombinovat i s medem.
Jestli máte rádi dýně, zkuste z nich také zdravé „bramboráky“ nebo výbornou dýňovou polévku s kari a kokosovým mlékem.