Článek
Poté, co Češi začali volat po dobrých a kvalitních surovinách, vrátil se do regálů obchodů i starý poctivý marcipán. Dnes ho najdete v balení od různých značek, cena za 150 g se pohybuje okolo 45 korun. Tak proč občas sladce nezhřešit a nevyužít ho i při pečení? Inspirujte se našimi třemi dnešními recepty!
Koláčky s plněnou švestkou
Na 15 koláčků potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 40 g cukru krupice, 1 žloutek, 15 g čerstvého droždí, 100 ml mléka, lžičku vanilkového extraktu, lžičku citronové kůry, špetku soli, 50 g rozpuštěného másla, 15 sušených švestek, 50 g marcipánu, 100 g měkkého tvarohu, žloutek na potření.
Ve vlažném ohřátém mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Ten poté zapracujte spolu s moukou, cukrem, žloutkem, vanilkou, citronovou kůrou, špetkou soli a máslem a vytvořte hladké těsto. Když bude jako „dětská prdelka“, zasypte ho trochou mouky a nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Z těsta pak vyvalujte kuličky, které v dlaních proměňujte v placičky na koláčky. Když je budete mít vyskládané na plechu, doprostřed každého lžící naneste tvaroh, na který posaďte švestku. Ale ne ledajakou! Do sušené švestky totiž ještě předtím ukryjte kuličku z marcipánu. Koláčky nechte ještě asi 15 minut na plechu kynout, potřete je žloutkem a pečte při 160 stupních Celsia asi 25 minut. Okraje musí být růžové, ne hnědé!
Tip:Místo švestek můžete vyzkoušet meruňky, možná vás osloví více!
Marcipánové muffiny
Na 15 muffinů si připravte: 200 g hladké mouky, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 5 lžic cukru, 200 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, lžičku prášku do pečiva, 50 g marcipánu, 4 lžíce kakaa, 1 broskev.
Vejce vyšlehejte s cukrem, mlékem a smetanou. Přidejte k nim mouku smíchanou s práškem do pečiva a na kostičky pokrájený marcipán. Vše dobře promíchejte, aby vám vzniklo tekutější těsto. Půlku množství pak rozdělte do formiček tak, abyste každou zaplnili do poloviny. Do „srdce“ každého muffinu teď přijde překvapení – kousek broskve! Do zbytku těsta pak přimíchejte kakao a formičky doplňte až po okraj. Pečte při 180 stupních Celsia asi 30 minut.
Tip:Pokud do muffinů přidáte místo šlehačky zakysanou smetanu, budou ještě vláčnější!
Křehký koláč z marcipánového těsta
Na koláčovou formu o průměru 30 cm potřebujete: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 75 g cukru krupice, 1 vejce, 50 g marcipánu, lžičku prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, půl sáčku vanilkového pudinkového prášku, 50 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 1 jablko (+ cukr krupice podle chuti do náplně).
Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci do pěny, přidejte najemno nastrouhaný marcipán, mouku a prášek do pečiva. Rukama vypracujte lehce drobivé těsto, které vtlačte do koláčové formy a dejte na chvilku do lednice ztuhnout. Mezitím v míse spojte tvaroh, pudinkový prášek, smetanu, vejce a na kostky pokrájené jablko. Kdo má rád sladké, přidá do náplně ještě cukr krupici. Náplní zalijte připravený základ koláče a vše dejte na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
Tip:Pokud chcete, aby váš koláč vypadal luxusně, posypte ho před pečením plátky mandlí!
Jaké sladkosti s marcipánem máte nejraději vy? Podělte se o recepty v diskusi pod článkem!