Článek
Postup
01.
Rozinky a brusinky nakrájejte nahrubo a namočte do asi 1 dl rumu.
02.
Všechno cukroví nadrobte do misky, případně přidejte nadrcené dětské piškoty. Přidejte zbytky krémů z plnění cukroví nebo povoleného másla, kakao a moučkový cukr. Vše promíchejte, ochutnejte a podle potřeby přidejte ještě trochu cukru.
03.
Nakonec do těsta přidejte oříšky a brusinky a rozinky i s 0,5 dl rumu, ve kterém byly namočené, a ze všech ingrediencí vypracujte tuhé těsto. To se nesmí drobit, takže podle potřeby přidejte ještě kousek měkkého másla. V případě, že je naopak příliš měkké a nedrží tvar, přidejte ještě trochu rozdrobených zbytků cukroví nebo piškotů. Z těsta tvarujte kuličky o průměru asi 1,5–2 cm.
04.
Hotové kuličky můžete buď obalit v kokosu, nebo je ozdobit čokoládou. V kastrolku v parní lázni rozpusťte čokoládu na vaření s kouskem tuku a nechte chvíli zchladnout. Pak polevu nabírejte na lžíci a kuličky, které máte vyskládané kousek od sebe na podložce, polévejte. Pak rozpusťte bílou čokoládu a dejte ji do zdobicího sáčku s malým otvorem (asi jako na zdobení perníčků) nebo si kupte rovnou bílou čokoládu v sáčku, který stačí ponořit do horké vody, aby se čokoláda rozehřála, a odstřihněte opravdu malý otvor. Kuličky polité tmavou polevou zdobte podle fantazie.