Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechte chvíli odstát, aby pustily šťávu. (Šťávu z brambor nevylévejte! Na co se dá použít?)
02.
Najemno pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na třetině másla, dost osolte, přidejte vymačkané brambory a ještě asi pět minut opékejte, aby také trochu změkly. Podle chuti opepřete a okořeňte. Můžete dát sušenou mátu, která se do patatniku občas přidává, ale klidně se vraťte k českému česneku, majoránce a kmínu.
03.
Opečené brambory nechte trochu vychladnout, vmíchejte vajíčko a nadrobený sýr (nejlepší je bílý bulharský z balkánských obchodů, ale poslouží i feta, případně balkánský sýr) a uhlaďte do zapékací misky nebo pánvičky vymazané druhou třetinou másla. Poklaďte zbylým máslem a při 180 °C pečte 30 až 40 minut. Jak vyrobit domácí balkánský sýr?
Tip: Patatnik lze připravit i rovnou v pánvi, jen ho propékejte opravdu pomalu. Poté překlopte na talíř, z něj sesuňte zpět do pánve a opečte z druhé strany podobně jako španělskou bramborovou tortillu.
Teď je kromě klasických bramboráků ideální čas i na kedlubnové placičky s bylinkami, květákové placky bez mouky nebo skvělé placičky ze zbylých brambor a sýru.