Článek
Postup
01.
Maso, kančí či dančí, a nejlépe málo šlachovité jako je kýta nebo plec, pokrájejte na menší kousky a dejte do pekáče spolu s kořením: já použila čerstvý rozmarýn a šalvěj, ale výborný je i tymián nebo sušená provensálská směs. Přidejte v hmoždíři podrcený bobkový list, jalovec a pepř, sádlo (nejlepší je kachní nebo husí), kostičky špeku, portské nebo jiné sladké víno, sůl a nasekaný česnek.
02.
Přiklopte a pečte 1,5 až 2 hodiny při 200 °C doměkka. Poté i se vší šťávou rozmixujte (ne úplně dohladka) nebo pomelte na mlýnku. Můžete si kvůli struktuře nechat část masa stranou a vmíchat je do hotové paštiky pokrájené na kousky.
03.
Mezitím, co se maso peče, pokrájejte nadrobno jednu velkou cibuli nebo asi 4 šalotky a nechte pomalu změknout na dalším sádle. Přidejte od žilek očištěná kachní, králičí nebo kuřecí játra, zprudka orestujte, a když jsou měkká, dost osolte a podlijte trochou vína. To nechte odpařit, stáhněte z ohně, a když je směs už jen vlažná, také ji rozmixujte nebo pomelte.
04.
Maso a játra smíchejte a případně dochuťte. Paštika by měla být lehce přesolená, po vychladnutí se chuť zjemní. Nyní ji můžete už rozdělit do skleniček, nebo ještě doladit vmícháním pražených lískových ořechů nebo mandlí a sušených brusinek. Ty nejprve přelijte vroucí vodou, nechte 10 minut nabobtnat a vodu poté vyždímejte.
05.
Pro slavnostnější variantu vyložte formu na srnčí hřbet potravinářskou folií a plátky slaniny a směs do ní pořádně upěchujte. Naopak skleničky můžete ještě zalít rozpuštěným sádlem, máslem nebo želé připraveného dle návodu na obalu ze želatiny a portského.
06.
Nechte v chladu nejlépe do druhého dne odležet, paštiku ale asi 30 minut před podáváním vyndejte z lednice. Vydrží zhruba 3 dny.
Tip: Pro delší trvanlivost skleničky ještě alespoň hodinu (nebo hodinu první den a hodinu druhý den) při 100 °C zavařujte. Játra pak nemusíte úplně propékat, protože se tepelně upraví při sterilaci.
Pro další recepty na skvělé domácí paštiky mrkněte do článku Jak na domácí paštiku & 12 receptů, které musíte zkusit. A nezapomeňte, že nejlépe k paštice chutnají nakládané okurky, případně další zelenina doma zavařená.