Článek
Postup
01.
Do větší mísy nastrouhejte sýr najemno. Rozklepněte k němu vejce, přidejte smetanu, osolte (solte opatrně, sýr je dost slaný) a přidejte špetku čerstvě mletého pepře. Řádně promíchejte.
02.
K vaječné směsi přidejte těstoviny a znovu promíchejte tak, aby se všechny nudle ve směsi obalily. Rozehřejte na velké pánvi olej na středně vysokou teplotu a vyklopte do ní těstoviny. Roztáhněte je na celou pánev a nechte opékat asi pět minut, mezitím si rozpalte gril.
03.
Po pěti minutách přesuňte pánev pod gril a nechte zapéct, až povrch zezlátne – bude to trvat asi deset minut. Podávejte nakrájené na trojúhelníčky a s čerstvým salátem – pasta friattata je chutná teplá i studená.
Moje tipy: Tohle je recept na nejjednodušší verzi. Podle stavu lednice a své chuti ho můžete obměňovat podle libosti. Přidejte třeba nadrobno nakrájené uzené, kostičky papriky nebo sušená rajčata (či malou hrst čerstvých třešňových rajčátek). Výborně se hodí i zelený hrášek (mrazený nejdřív na sítu prolijte vroucí vodou) nebo kukuřice a experimentovat můžete i s bylinkami.
Nemáte-li pánev, která může jít pod gril, zvládnete to i na sporáku. Když je omeleta hotová ze spodní strany, nechte ji sklouznout na velký talíř a poté vraťte na pánev neupečenou stranou dolů – chce to ale trochu zručnosti a rychlosti a ideálně kuchyňské rukavice.
Co děláte se zbytky těstovin vy?