Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Listové těsto a párky. Párečky můžete buď použít v mini verzi, nebo klasické, které rozkrojíte na 3–4 kousky.
02.
Plát těsta rozložte a pokrájejte na obdélníčky jako na fotce tak, aby se do nich daly párky zabalit (můžou z těsta na jedné straně klidně trochu čouhat). Každý páreček pak do těsta zabalte a koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.
03.
Párky pak do formy na stojato - ne moc na těsno vyskládejte – těsto nakyne a prostor zaplní. Povrch pokryjte máslem. Překryjte pečicím papírem nebo alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách odkryjte a pečte dalších asi 15 minut dozlatova.
04.
Mezitím si připravte sýrový dip: na másle dozlatova opečte mouku (to trvá asi 2 minuty), za stálého míchání přilijte mléko, osolte, opepřete a 5–10 minut povařte.
05.
Nakonec vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr a nechte ho rozpustit. Dip bude ještě lepší, když do něj přidáte špetku sušeného nebo prolisovaného česneku.
06.
Párečky opatrně vyklopte z formy a teplé či studené podávejte spolu s dipem, do kterého je namáčejte. Jdou snadno od sebe, takže si každý sám ulomí ten svůj. Nepostradatelným doplňkem je pak dobře vychlazené pivo nebo kvalitní víno.
Souhlasíte, že jsou situace, kdy s párky prostě nemůže soupeřit ani ten nejluxusnější recept?