Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Listové těsto a párky. Párečky můžete buď použít v mini verzi, nebo klasické, které rozkrojíte na 3–4 kousky.

Vysoká gastronomie má dneska volno. Na druhou stranu, kdo říká, že nemá rád párky, jí je dodnes!Foto: Greta Blumajerová
02.
Plát těsta rozložte a pokrájejte na obdélníčky jako na fotce tak, aby se do nich daly párky zabalit (můžou z těsta na jedné straně klidně trochu čouhat). Každý páreček pak do těsta zabalte a koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.

Každý párek zabalte do kousku těstaFoto: Greta Blumajerová
03.
Párky pak do formy na stojato - ne moc na těsno vyskládejte – těsto nakyne a prostor zaplní. Povrch pokryjte máslem. Překryjte pečicím papírem nebo alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách odkryjte a pečte dalších asi 15 minut dozlatova.

Volně vyskládejte do máslem vymazané formyFoto: Greta Blumajerová
04.
Mezitím si připravte sýrový dip: na másle dozlatova opečte mouku (to trvá asi 2 minuty), za stálého míchání přilijte mléko, osolte, opepřete a 5–10 minut povařte.

Z mouky a másla připravte jíšku, kterou rozřeďte mlékemFoto: Greta Blumajerová
05.
Nakonec vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr a nechte ho rozpustit. Dip bude ještě lepší, když do něj přidáte špetku sušeného nebo prolisovaného česneku.

A ochuťte hořčicí, solí, pepřem a sýremFoto: Greta Blumajerová
06.
Párečky opatrně vyklopte z formy a teplé či studené podávejte spolu s dipem, do kterého je namáčejte. Jdou snadno od sebe, takže si každý sám ulomí ten svůj. Nepostradatelným doplňkem je pak dobře vychlazené pivo nebo kvalitní víno.

Párky nakonec dopečte odkryté, aby hezky zezlátlyFoto: Greta Blumajerová

I když by vám za tento výtvor leckterý kuchař utrhl hlavu, ze stolu mizí neuvěřitelně rychleFoto: Greta Blumajerová
Souhlasíte, že jsou situace, kdy s párky prostě nemůže soupeřit ani ten nejluxusnější recept?