Článek
Postup
01.
Den předem si připravte pařížskou šlehačku – čokoládu za stálého míchání zahřívejte spolu se smetanami do rozpuštění. Podle chuti můžete dosladit moučkovým cukrem. Nechte vychladnout.
02.
Z bílků (o pokojové teplotě) a soli ušlehejte tuhý sníh. Postupně přisypte cukr.
03.
Po jednom do sněhu zašlehejte žloutky a poté olej, kakao a mouku. Těsto vlijte do vymazané a pečicím papírem vyložené formy a pečte 15 až 20 minut při 170 °C. Vyklopte a nechte vychladnout.
04.
Čokoládovou smetanu, kterou jste si připravili včera, ušlehejte dotuha. Korpus vraťte do formy (tentokrát už bez papíru) a šlehačku na něj natřete. Nechte alespoň 2 hodiny v lednici zatuhnout.
05.
Dort můžete ještě dozdobit čokoládovými hoblinami. Asi 50 g čokolády rozehřejte, vlijte na obrácený plech (pokud se vám vejde do lednice, ještě lepší je ho předem vychladit), nechte téměř ztuhnout a velkým nožem či stěrkou pak škrábejte hoblinky. Druhá možnost je celý dort polít čokoládovou polevou.
Tip: Před natřením šlehačky korpus pokropte rumem nebo potřete domácí zavařeninou, dort pak bude mnohem lepší!
Jste v týmu čokoládový dort nebo spíše lehký ovocný piškot?