Článek
Také vás již omrzela česká klasika v podání plněných paprik s rajskou omáčkou a knedlíky? Pak jste tu správně. Máme pro vás recept, který vás přesvědčí, že to jde i bez knedlíků.
Plněné papriky masem a rýží
Pro 3 osoby budete potřebovat: 300 g mletého vepřového masa, 1 hrnek rýže, 3 bílé papriky, 3 lžíce oleje, 1 cibuli (150 g), 4 rajčata (450–500 g), sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Začněte rýží, kterou uvařte v osolené vodě tak, aby byla na skus (tedy trochu nedovařená). Poté mleté maso vložte do mísy, přidejte k němu polovinu předvařené rýže, osolte a ochuťte pepřem. Z omytých paprik vyřízněte stopky a vyjměte opatrně semínka. Papriky naplňte masovo-rýžovou směsí. Prstem udělejte do náplně otvor, aby při vaření papriky nepraskly. Maso s rýží totiž nabobtná.
Vyberte vhodný hrnec, kam se vedle sebe papriky dobře vejdou, ale nebude v něm na šířku zbývat mnoho místa navíc. V tomto hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Za občasného míchání restujte dozlatova.
Rajčata nakrájejte na čtvrtkolečka, silná asi 1 cm. Přisypte je do hrnce a osolte. Promíchávejte. Asi po 2–3 minutách, kdy rajčata pustí šťávu, přidejte do hrnce papriky. Zalejte vroucí vodou tak, aby byly papriky akorát ponořené. Přidejte pepř, promíchejte, přiklopte a vařte. Po 25 minutách přidejte zbylou rýži, případně zbylou masovou směs a vařte dalších 10 minut.
Tip: Gurmánům servírujte k pokrmu navíc krajíc chleba, který si budou moci namáčet ve šťávě. A pokud přece jen milujete českou klasiku, zkuste recept na poctivou rajskou anebo perfektní dukátové buchtičky.
A co vy, zkusíte naše plněné papriky?