Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180°C. Papriky rozpulte, odstraňte semínka a pečte asi půl hodiny, až slupka ztmavne a dužina změkne.
02.
Mezitím oloupejte pastinák a nakrájejte ho na kousky. Papriky nechte vychladnout v misce pokryté fólií, poté opatrně odstraňte slupky a dužinu pokrájejte.
03.
Ve velkém hrnci osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a pastinák. Přidejte rajčatové pyré, zeleninový vývar, papriky, mletou papriku, svazek koření (petržel, tymián a bobkové listy svažte provázkem nebo gázou, abyste je po uvaření z polévky jednoduše vytáhli) a dochuťte solí a pepřem. Pod pokličkou přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
04.
Mezitím v hrnci s tlustým dnem rozehřejte lžíci oleje, přidejte quinou, pravidelně míchejte, hrnec ale zakrývejte, protože quinoa začne po 2–3 minutách praskat.
05.
Z polévky odstraňte svazek s kořením, přilejte 200 ml sójové smetany a rozmixujeme dohladka. Na talíři polévku dozdobte mletou paprikou, zbylou smetanou a quinoou.
Pokud nemáte papriku rádi, uvařte si krémovou pastinákovou polévku bez ní.