V Maďarsku připravují levné a chutné jídlo z několika málo surovin, které se podobá oblíbenému českému buřtguláši. Na rozdíl od něj ale není zahuštěné moukou a obsahuje vyšší podíl zeleniny. Nemusí se ho bát ani ti, kteří nemají rádi lečo – opravdu ho nepřipomíná, i když jsou základní ingredience téměř stejné. Chuť jídla určuje kvalita použité mleté papriky, ideální je samozřejmě ta maďarská (seženete ji i na dovolené na Slovensku od maďarských trhovců). Pokud máte rádi pikantní jídla, použijte pálivou „slovenskou“ papriku nebo přidejte do základu půl lžičky mleté pálivé papriky. Mimochodem, maďarské slovo „krumpli“ znamená brambory – připravujeme tedy bramborový paprikáš.
15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
1 500 g brambor
2 ks cibule
2 lžíce sádla
2 ks paprik
2 ks rajčat
2 stroužky česneku
1 lžička mleté sladké papriky
1 špetka mletého kmínu
250 g měkkého salámu
1 lžička soli
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter.
Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete.
Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech.
Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek
01.
Oloupané brambory nakrájejte na půlměsíčky, cibuli nadrobno. Čerstvé papriky zbavte stopky a semínek a nakrájejte je na tenká kolečka. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Ve větším kastrolu rozpalte sádlo a osmažte cibuli dozlatova. Osolte, přidejte česnek a kmín a ještě krátce opečte. Stáhněte hrnec napůl z plamene, vsypte mletou papriku a dobře rozmíchejte. Přidejte všechnu zeleninu i brambory a zalijte vodou tak, aby brambory nebyly úplně ponořené – jenom tak se podaří vytvořit hustou šťávu a neuvaříte polévku.
03.
Vařte pod pokličkou opravdu do měkka – brambory ještě nejsou rozvařené, ale už jsou na hraně. Společně se zeleninou tak zahustí šťávu do žádoucí konzistence. Na závěr přidejte nakrájenou uzeninu. Tradičně se přidává měkký salám podobný slovenskému točenému nakrájený na kolečka, použít ale můžete i párky. Už jenom krátce prohřejte, odstavte a nechte chvíli uležet. Nejlepší je ale paprikáš krumpli druhý den. Podávejte ho s dobrým chlebem a kvašenou okurkou nebo čerstvým salátem z rajčat, cibule a paprik.