Článek
01.
Oloupané brambory nakrájejte na půlměsíčky, cibuli nadrobno. Čerstvé papriky zbavte stopky a semínek a nakrájejte je na tenká kolečka. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
02.
Ve větším kastrolu rozpalte sádlo a osmažte cibuli dozlatova. Osolte, přidejte česnek a kmín a ještě krátce opečte. Stáhněte hrnec napůl z plamene, vsypte mletou papriku a dobře rozmíchejte. Přidejte všechnu zeleninu i brambory a zalijte vodou tak, aby brambory nebyly úplně ponořené – jenom tak se podaří vytvořit hustou šťávu a neuvaříte polévku.
03.
Vařte pod pokličkou opravdu do měkka – brambory ještě nejsou rozvařené, ale už jsou na hraně. Společně se zeleninou tak zahustí šťávu do žádoucí konzistence. Na závěr přidejte nakrájenou uzeninu. Tradičně se přidává měkký salám podobný slovenskému točenému nakrájený na kolečka, použít ale můžete i párky. Už jenom krátce prohřejte, odstavte a nechte chvíli uležet. Nejlepší je ale paprikáš krumpli druhý den. Podávejte ho s dobrým chlebem a kvašenou okurkou nebo čerstvým salátem z rajčat, cibule a paprik.
Jakou verzi buřtguláše máte nejraději vy?